08.06.2023 / 07:47 BiH - Sjećanja

Na današnji dan poginuo je Vinko Šamarlić

Na današnji dan poginuo je Vinko Šamarlić
Foto: Vijesti.ba

Na današnji dan, 8. juna 1992. godine, u jednoj od čuvenih bitaka glavnog grada Bosne i Hercegovine, na Hrasno brdu, a dan prije odlaska na Olimpijadu u Barselonu, u svojoj 28. godini poginuo...

... je Vinko Šamarlić, vrhunski sportista, specijalac i komandir Interventne jedinice Odreda policije „Bosna”.   

Vinko Šamarlić je rođen 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića, gdje je završio osnovnu školu, a potom dolazi u Sarajevo gdje upisuje Srednju policijsku školu. Po završetku škole zapošljava se kao policajac, a 1985. prelazi u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Bio je istaknuti džudista sarajevskog Željezničara, višestruki juniorski državni prvak i osvajač brojnih turnira na domaćoj i inostranoj sceni.

Uoči Olimpijade u Barseloni, Šamarlić je ispunjavao olimpijsku normu i imao je dozvolu vlasti da se priprema za olimpijske igre. Iako je mogao birati između priprema za odlazak na Olimpijske igre u Barselonu i učešća u akcijama, nije želio ostaviti svoje saborce i izabrao je odlazak u svoju posljednju bitku. Heroj Vinko Šamarlić je predvodio Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije „Bosna“, koji su u bici za Hrasno Brdo učestvovali zajedno sa pripadnicima iz Odreda Hrasno Brdo, Pofalićko-velešićkog odreda, SJB Novo Sarajevo i drugih patriotskih organizacija. 

Posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom zvijezdom“, „Medaljom za hrabrost“ i „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“.  


(Vijesti.ba)

Izdvajamo