10.11.2022 / 11:48 BiH - Saopćenje

Projekt Skupštine građana Mostara među najboljima na Svjetskom forumu za demokratiju

Projekt Skupštine građana Mostara među najboljima na Svjetskom forumu za demokratiju
Foto: FENA

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, zajedno s Gradom Mostarom organizirao je Skupštinu građana u sklopu projekta 'Razvoj demokratskog sudjelovanja u Gradu Mostaru'.

Cilj projekta je stvoriti mogućnosti uključivanja građana u deliberativni proces i sudjelovanje u donošenju odluka na lokalnom nivou, s krajnjim ciljem obnove povjerenje građana prema nositeljima javnih funkcija.

Skupština građana kao projekt 'Razvoj demokratskog sudjelovanja u Gradu Mostaru' izabrana je među pet najboljih na World Forum for Democracy 2022. Projekt je predstavio savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak, a u izaslanstvu Grada Mostara bio je i vijećnik u Gradskom vijeću Jasmin Pandur.

Svjetski forum za demokratiju (World Forum for Demokracy 2022) je jedinstvena platforma za donosioce odluka i aktiviste gdje se raspravlja o rješenjima ključnih izazova za demokratije širom svijeta. Forum ističe i ohrabruje demokratske inovacije na terenu i njihovo prenošenje na sistemski nivo u cilju jačanja temelja demokratskih društava. Tema je ovogodišnjeg Svjetskog foruma za demokratiju 2022. - „Demokratija: Nova nada?“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo