03.11.2022 / 13:50 Svijet - Bivši predsjednik Brazila

Bolsonaro pozvao pristalice da deblokiraju puteve širom Brazila

Bolsonaro pozvao pristalice da deblokiraju puteve širom Brazila
Foto: Reuters
Odlazeći predsjednik Brazil Jair Bolsonaro zamolio je u srijedu kasno uveče učesnike u, kako je rekao, „legitimnim“ protestima da „deblokiraju puteve“ i demonstriraju na drugim mestima, dok se zalažu za vojnu intervenciju kako bi ga zadržali na vlasti.

Pristalice lidera krajnje desnice okupljaju se ispred vojnih objekata u većim brazilskim gradovima i blokiraju autoputeve u više od polovine država u zemlji.

Demonstranti, koji nisu voljni da prihvate rezultate Bolsonarovog poraza na izborima u nedjelju od lijevičarskog bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve, blokirali su autoputeve i izazvali poremećaje širom zemlje treći dan zaredom.

„Želim da im uputim apel: deblokirajte puteve“, rekao je Bolsonaro kasno u srijedu. i dodao: „Meni se ne čine kao deo legitimnih demonstracija“.

"Druge demonstracije koje se održavaju širom Brazila na trgovima... deo su demokratske igre. Dobrodošli su", dodao je on u video obraćanju na Twitteru.

Posle višednevne tišine, Bolsonaro je u utorak održao kratak govor u kojem nije prihvatio poraz, ni čestitao Luli na pobjedi tokom vikenda, iako je njegov šef kabineta kasnije uzeo govornicu i rekao da je predsednik odobrio prelazak u novu vladu.

Neke pristalice Bolsonara, koji je i sam penzionisani vojni kapetan, upućivali su prijeteće gestove novinarima u Sao Paulu, gde su gomile demonstranata izašle na ulice kasnije tokom dana.

U južnoj državi Santa Katarina, demonstranti su snimljeni u sredu kako podižu nacističke pozdrave.

Hiljade ljudi okupilo se u međuvremenu u glavnom gradu Braziliji, uzvikujući „građanski otpor“, dok su u kišnom centru Rio de Janeira brazilski mediji snimili demonstrante kako uzvikuju: „Lula, lopove, tvoje mesto je u zatvoru“.

Broj blokada puteva širom zemlje smanjen je sa 271 u utorak na 146 u sredu, saopštila je policija.

U Sao Paulu je vojna policija upotrebila suzavac da rastera blokadu na glavnom autoputu koji povezuje državu sa centralno-zapadnim regionom zemlje, nakon što je Vrhovni savezni sud naredio upotrebu "svih neophodnih mjera" za otvaranje puteva.

Blokada je izazvala poremećaje širom zemlje. Glavni aerodrom u Sao Paulu otkazao je 48 letova zbog protesta, saopštila je pres služba.

Bolsonarov potpredsjednik Hamilton Murao rekao je za dnevnik O Globo da "nema svrhe plakati, izgubili smo utakmicu".

Nacionalna konfederacija industrije upozorila je u utorak na neposredan rizik od nestašice goriva ako se blokirani putevi brzo ne oslobode.

Ministar za infrastrukturu Marselo Sampaio zatražio je kasno u utorak da demonstranti deblokiraju autoputeve kako bi omogućili transport lekova, zaliha i goriva.

Mnogi brazilski supermarketi su navodno već imali manjak u snabdjevanju.

Demonstracije koje su pozivale na vojnu intervenciju ispred vojnih zgrada održane su u sredu u 11 od 27 država u zemlji, prenosi novinski sajt UOL.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo