01.10.2024 / 10:25 Svijet - Zvanično

Rutte preuzeo funkciju šefa NATO-a: Ovo su tri prioriteta!

Rutte preuzeo funkciju šefa NATO-a: Ovo su tri prioriteta!
Screenshot: X

Bivši holandski premijer Mark Rutte danas je zvanično preuzeo poziciju generalnog sekretara NATO-a od Jensa Stoltenberga.

Rutte je bio favorit ključnih sila poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

On je u prvom obraćaju rekao da je velika čast biti na ovoj poziciji. Naveo je i da je pred njim veliki posao, te da je Stoltenberg primjer generalnog sekretara.

"Predan sam da pripremim NATO izazovima za budućnost. Prvi prioritet je održati NATO jakim. Za ovo trebamo veće snage što traži veće investicije. Drugi je podrška Ukrajini i privlačenja Ukrajine u NATO-u. Nema sigurnosti bez toga. Moramo uraditi svoj dio, mjesto Ukrajine je u NATO. Treći prioritet je jačanje partnerstva, sa članicama EU i šitom svijeta", rekao je Rute.

Prije njega obratio se i Stoltenberg.

"Tokom prošle decenije dostigli smo velike ciljeve, proveli transformaciju, ojačali odbranu, povećali broj trupa, povećala se i naša porodica članica, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Švedska i Finska postale su članice, Ukrajina je blizu", rekao je Stoltenberg u oproštajnom govoru.

Stoltenberg je tokom više od deset godina na čelu NATO-a bio hvaljen zbog smirenog vođenja ponekad podijeljenog Saveza.

Norvežanin je pomogao da mu američki predsjednik Donald Trump ne okrene leđa, podržao je Ukrajinu osiguravši da NATO ne bude direktno uvučen u rat s Rusijom i pokrenuo reformu odbrambenih kapaciteta Saveza kako bi se mogao suočiti s Moskvom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo