01.10.2024 / 08:53 Svijet - Dijalog bez rezultata

Biden: Netanyahu prvo djeluje, a kasnije se savjetuje sa SAD-om

Biden: Netanyahu prvo djeluje, a kasnije se savjetuje sa SAD-om
Foto: Adam Schultz

Samo nekoliko sati prije nego će izraelska vojska objaviti vijest da je politički ešalon u Tel Avivu odlučio o izvođenju kopnene invazije na Libanon, Joe Biden je u Bijeloj kući držao konferenciju za novinare.

"Morali bi odmah donijeti odluku o prekidu vatre", odgovorio je Biden na novinarsko pitanje o pograničnim upadima izraelskih specijalnih snaga u južni Libanon. "Želio bih da prestanu", napomenuo je američki predsjednik.

Tek nekoliko sati poslije toga, kako izvještava CNN, Tel Aviv je još jednom potpuno ignorisao želje Bidenove administracije.

"Netanyahu prvo djeluje, a kasnije se savjetuje sa SAD-om", piše CNN dodajući da ovakvo Bidenovo pasivno promatranje događaja ne priliči supersili. "Mjeseci diplomatije nisu donije ništa", ističu na CNN zaključujući da je u pitanju diplomatska blamaža koja degradira američku globalnu moć i prestiž.

"Sve je veća vjerojatnost da će Biden, koji je na dužnost došao izjavljujući da je stručnjak za vanjsku politiku, napustiti Bijelu kuću usred bijesnog rata na Bliskom istoku koji će okaljati njegovu ostavštinu", piše CNN.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo