01.10.2024 / 09:23 Svijet - Washington

SAD kupile šest miliona barela nafte, za stratešku rezervu

SAD kupile šest miliona barela nafte, za stratešku rezervu
Foto: FENA

SAD su kupile 6 miliona barela nafte za Strateške rezerve nafte za isporuku do maja 2025., saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo energetike.

Kupovine su dio napora da se popune zalihe nakon što je predsjednik Joe Biden naredio najveću prodaju ikada iz rezervi u 2022. od 180 miliona barela, u nastojanju da kontroliše cijene goriva nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SAD su kupile 3,5 miliona barela od Exxon Mobila, 2 miliona od Shell Trading Company i 500.000 od Macquarie Commodities Trading US, za ukupnu cijenu više od 411 miliona dolara, saopćilo je ministarstvo.

Kisela sirova nafta ili nafta za koju su dizajnirane mnoge američke rafinerije, isporučivaće se brzinom od 1,5 miliona barela mjesečno od februara do maja iduće godine na lokaciju Bayou Choctaw u Louisiani.

Nakon toga, odjel ima samo dovoljno novca u svom fondu za kupoviu SPR-a da kupi još oko 2 miliona barela po oko 75 dolara po barelu. Kako bi nakon toga nastavio sa popunjavanjem SPR-a, Ministarstvo mora zatražiti od Kongresa više novca i/ili ga uvjeriti da otkaže nadolazeće prodaje koje je odredio Kongres.

Odjel je prethodno sarađivao s Kongresom prije gotovo dvije godine kako bi pomogao u obnavljanju SPR-a otkazivanjem prodaje od 140 miliona barela koja je bila određena do 2027. za prikupljanje novca za vladine programe, prenosi SEEbiz.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo