01.11.2022 / 14:06 Svijet - Micael Byden

Švedska će ranije dostići ciljnu cifru ulaganja dva posto BDP-a u vojsku

Švedska će ranije dostići ciljnu cifru ulaganja dva posto BDP-a u vojsku
Foto: Ilustracija
Rastuće cijene i slaba valuta znače da će Švedska dostići ciljnu cifru NATO-a o ulaganju dva posto BDP-a u vojsku do 2026. godine, dvije godine ranije nego što je prethodno planirano, izjavio je švedski vrhovni zapovjednik u utorak.

Švedska i Finska ljetos su podnijele molbe da se pridruže NATO-u, kao direktna posljedica ruske invazije na Ukrajinu. Članstvo dvije nordijske zemlje odobrilo je 28 od 30 članica NATO-a.

- U veoma smo ozbiljnoj situaciji - izjavio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Micael Byden na konferenciji za novinare nakon što je vladi iznio preporuke potrošnje.

Kazao je da će Švedska povećati svoje vojne kapacitete širom kopna, mora i zraka, uključujući i nove vojne sisteme bez ljudske posade i pojačano prisustvo na strateškom otoku Gotland. Švedska će udvostručiti broj svojih regruta na 50.000 u 2035 s 24.000 u 2025.

Povećane cijene vojne opreme, rastuće kamatne stope i slaba švedska valuta znače da će nabavke oružja iz inostranstva biti člak i skuplje, što podrazumijeva da će švedsko ulaganje u vojsku dostići dva posto BDP-a ranije nego što se procjenjivalo, tvrdi vrhovni zapovjednik.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo