15.09.2022 / 22:20 Politika - Konferencija u Sarajevu

Društvo za ugrožene narode u BiH: Podigli smo glas jer je Evropa zakazala

Društvo za ugrožene narode u BiH: Podigli smo glas jer je Evropa zakazala
Foto: VKBI

Danas je u Bošnjačkom Institutu održana konferencija povodom 25 godina od početka rada bosansko-hercegovačke sekcije Društva za ugrožene narode pod nazivom Podigli smo glas jer je Evropa zakazala”.

Na čelu Društva u BiH nalazi se prof. Fadila Memišević koja je i dugogodišnja članica Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Utemeljitelj Društva za ugrožene narode je veliki humanista i dokazani prijatelj Bosne i Heregovine Tilman Zilh, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao prisustvovati današnjoj konferenciji. Društvo ima status savjetodavne nevladine organizacije pri Ujedinjenim nacijama i jedno je od najznačajnijih međunarodnih civilnih organizacija koje se bori za ljudska prava i slobode u svijetu.

Konferenciju je otvorila Belma Zulčić izvršna direktorica Društva za ugrožene narode za BiH. Uvodni govor održala je Fadila Memišević, predsjednica Savjeta Društva za ugrožene narode za BiH. Prisutnima se obratio Christian Schwarz-Schilling, bivši Visoki predstavnik za BiH, međunarodni medijator za BiH, istaknuti njemački političar i višedecenijski član Društva.

Na konferenciji su referate izložili članovi Savjeta Društva: Roman Kühn, direktor Društva za ugrožene narode u Njemačkoj; Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine 1992-1996, sociolog i političar, fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Fazila Efendić, predsjednica udruženja „Srebreničke majke“, članica Savjeta Društva za ugrožene narode za BiH i Nura Begović, predsjednica udruženja „Žene Srebrenice“ i Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića. Izlaganja sa konferencije biće objavljeni u posebnoom zborniku Društva.

Nakon konferencije dodjeljena su specijalna priznanja Društva za ugrožene narode za BiH dr. Christianu Schwarz-Schillingu za izraziti doprinos radu Društva za ugrožene narode za BiH kao i za njegovu neumornu borbu za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i novinarima Almasi Hadžić i Salihu Brkiću koji su proteklih 25 godina neumorno pratili rad Društva za ugrožene narode za BiH i objektivno izvještavali o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba / VKBI)

 

Izdvajamo