13.09.2022 / 16:14 Politika - Crnolistaši

Uz Milanovića u Jajcu dvojac s crne liste SAD-a Čavara i Sopta

Uz Milanovića u Jajcu dvojac s crne liste SAD-a Čavara i Sopta
Foto: Vijesti.ba
U Jajcu je počeo ovogodišnji program obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja tog grada.

Uz predsjednika RH Zorana Milanovića danas su se u Jajcu našli i obratili predsjednik FBiH Marinko Čavara i general Stanko Sopta - obojica ljudi sa američke crne liste.

Sopta je bh. javnosti poznat i kao vođa smotra HVO-a od 9. januara 1996. godine u Mostaru, kada je na otetom stadionu Veleža pod Bijelim Brijegom, predvodio izvođenje ustaških pjesama.


General Sopta danas je u Jajcu poručio da mnogi istinu danas prekrajaju, a da bez istine nema pravoga mira i ljudskog napretka.

Obratili su se Brojana Krišto, kandidatknja HNS-a za člana Predsjedništva BiH i Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Marinko Čavara, nositelj državne liste za ZD PS BiH čestitao je današnji dan i ponovio važnost ovih trenutaka za hrvatski narod u cjelini. „Danas slavimo i poklanjamo se svim žrtvama koji su dali živote za svoj dom, svoje obitelji i djecu. Čestitam vam ovaj sveti dan kada smo pokazali otpor osvajanju i dali do znanja što je zajedništvo hrvatskog bića. Uvijek svjesni ugroze, ujedinili smo se Hrvatski narodni sabor, ustrajat ćemo u našim borbama za opstojnost hrvatskog naroda“.

U svome obraćanju zajednička kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH podsjetila je na ponosnu akciju oslobođanja kraljevskog grada Jajca i uloge hrvatskih branitelja da bi danas Jajce bilo slobodan grad.

„Svima Vama dragi prijatelji čestitam 27. obljetnicu oslobođenja ovog ponosnog mjesta, dana kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila hrvatska zastava. Bio je to trenutak slobode kraljevskog grada Jajca. Taj trenutak slobode pisan je kako hrabrošću i odlučnošću hrvatskih branitelja, tako i životima naših hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrjednije za slobodu ovog grada i Bosne i Hercegovine. Ove zastave koje se vijore simboliziraju pobjedu našeg naroda nad svima koji su nasrtali na naša ognjišta. Mislili su i računali da nismo spremni štititi svoje obitelji i domovinu. Stoga u zajedništvu, uvjerena sam da ćemo se znati oduprijeti svim napadima i ugrozama od strane onih koji slično žele kroz diskriminacije. Je li to Bosna i Hercegovina, pravna i demokratska država čiji temelji leže na jednakopravnosti tri konstitutivna naroda? Poručujem s ovog svetog mjesta da samo ravnopravnost tri konstitutivna naroda jamči sigurnost, opstojnost i budućnost naše domovine", istaknula je naša zajednička kandidatkinja HNS-a BiH Borjana Krišto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo