05.09.2022 / 10:05 BiH - Saopćenje

Udruženje ilmije obilježava 110. godišnjicu

Udruženje ilmije obilježava 110. godišnjicu
Foto: FENA

Udruženje ilmije Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, mualime, uposlenike Islamske zajednice, te muderise i profesore islamskih fakulteta, u septembru obilježava 110. godišnjicu postojanja i djelovanja.

U okviru obilježavanja godišnjice Udruženja, krajem mjeseca na svečanoj akademiji planirano je i premijerno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“, autora prof. dr. Džemaludina Latića.

Pokrovitelj „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“ bit će reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulemu su tim povodom posjetili predsjednik Udruženja ilmije IZ u BiH Nesib ef. Hadžić i sekretar GO Udruženja Edin ef. Spahić.

Gosti su reisu-l-ulemu informisali o Poemi, sa njenom svrhom i ciljevima te planovima za premijeru, a tom prilikom posjetili su i Spomen-obilježje imamima šehidima u haremu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Reisul-ulema je iskazao radost zbog ovog projekta koji će biti okosnica obilježavanja 110. godišnjice Udruženja, posebno naglasivši dug prema onima koji su dali svoje živote za svoj narod, zajednicu i domovinu, javlja MINA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo