30.09.2024 / 20:00 BiH - Čeka se odluka

UKC Tuzla još bez aparata za zračenje: Hronologija patnje

UKC Tuzla još bez aparata za zračenje: Hronologija patnje
Foto: Vijesti.ba / Arhiv
U februaru 2023. godine, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, pokvaren je linearni akcelerator, aparat koji koji se koristi za radioterapiju onkoloških pacijenata, tačnije zračenje precizno određenih dijelova u organizmu. 

Bez ovog aparata, pacijenti iz Tuzle ove terapije obavljaju u drugim centrima u BIH, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banja Luci.

Vlada Tuzlanskog kantona još 2022. godine izdvojila je nešto više od osam miliona maraka za nabavku ovog aparata. Umjesto da aparat bude nabavljen, tek tada počinju problemi.

Naime, UKC Tuzla je u martu 2023. godine raspisao tender za nabavku aparata za zračenje na kojem je izabrana, kao najpovoljniji ponuđač, firma Inel-med iz Mostara. Na izbor se žalila firma Siemens Medicina, koja je izjavila žalbu na tehničke specifikacije uređaja koji je izabran.

Ured za razmatranje žalbi BiH prohvata žalbu i tender se vraća na početak. Novi javni poziv na nabavku aparata za zračenje raspisan je u oktobru 2023. godine. Na tender su se prijavile iste firme, ponovo je izabrana firma iz Mostara, a Siemens Medicina uložila žalbu, koju je prihvatio Ured za žalbe, tako je oboren i drugi tender.

U međuvremenu, Vlada TK smjenjuje direktora UKC Tuzla, Denijala Tulumovića, a jedan od razloga smjene je upravo taj što aparat nije nabavljen, a sve negativne posljedice koje proizilaze iz toga da se pacijenti iz TK liječe u drugim gradovima, fakturisale su se aktuelnoj Vladi.

U sve se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje još uvijek provjerava navode da se u drugom tenderu pogodovalo jednom od punuđača, a pod istragom je tadašnji direktor UKC-a Denijal Tulumović, i direktor za sestrinstvo UKC Tuzla, Šefik Husić, kojima su oduzeti mobilni telefoni.

Imenovanje novog direktora nije promijenilo ništa. Novi tender, treći po redu, raspisan je u augustu ove godine. Na tender se sada nije javila firma Siemens Medicina, ali uz mostarski Inel-med, prijavila se novoosnovana firma iz Tuzle MSG d.o.o., a njihova ponuda ocijenjena je kao nepravilna, jer ne zadovoljava sve uvjete postavljene u tehničkoj specifikaciji navedenoj u tenderu, a za nabavku aparata izabran je ponovo Inel-med.

Žalbu je uložila firma iz Tuzle, koju predstavlja advokat Sanel Nezirić, koji je i u prethodnim žalbama predstavljao firmu Siemens Medicina.

Uloženu žalbu je razmotrila nadležna komisija UKC-a Tuzla, koja broji 11 članova, odluku je poslala pomenutoj firmi, a javnoati će biti saopštena u narednim danima. Ukoliko žalba bude odbijena od komisije UKC-a, firma MSG ima pravo žalbe Uredu za žalbe BiH.

Za svo ovo vrijeme, najviše trpe pacijenti koji sa teškim, po život opsanim oboljenjima, da bi primili terapiju, moraju ići u gradove udaljene više od 100 kilometara od Tuzle. Zbog svega, najavljuju i proteste koji će biti održani 5. oktobra u Tuzli.

V.M.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo