30.09.2024 / 19:38 BiH - U Zemaljskom muzeju

Turistička zajednica KS svečano obilježila Svjetski dan turizma

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić je u Zemaljskom muzeju BiH upriličio prijem za članove i partnere, a povodom Svjetskog dana turizma, 27.septembra, koji se ove godine obilježava pod motom „Turizam i mir“.

- Ove godine obaramo sve rekorde posjete i noćenja turista i gostiju u Kantonu Sarajevo za prvih devet mjeseci – kazao je Fazlagić u izjavi za medije, a sa zvaničnim podacima o turističkoj posjeti će uskoro izaći u javnost.

S obzirom da je ovogodišnji moto obilježavanja Svjetskog dana turizma „Turizam i mir“ Fazlagić je rekao da je u skladu sa Sarajevom.

- Ako neko ima pravo i potrebu da govori o turizmu i miru, to je Sarajevo, jer sve što se prožima kroz Sarajevo danas sa turizmom, prožeto je i sa mirom – kazao je on.

Stoga je upriličio prijem da sa gostima, partnerima, privatnim i javnim institucijama, obilježe Svjetski dan turizma i zahvaliti im se, jer, kako kaže, „to su naši partneri bez kojih naš rad ne bi bio moguć“.

Iako je optimističan pred novu zimsku sezonu, na vremenske prilike se ne može uticati. Zimska turistička sezona je uvijek bolja kada ima snijega.

- U budućnosti ćemo morati da se prilagodimo klimatskim promjenama i zajedno ulagati u infrastrukturu – kazao je on.

Prikazan je spot i pjesma „Tetarska“ Zlatana Fazlagića Fazle, koju je sufinansirala Turistička zajednica KS. Pjesma je posvećena, umjetnicima, kulturnim radnicima Sarajeva, koji su vrijedno i kreativno radili uprkos opsadi. To je bilo fascinantno za umjetnike i kulturne svjetske radnike koji su dolazili u Sarajevu.

- Nadamo se trajnom miru. Njegovanjem uspomene na one koji nisu preživjeli i na one koji su preživjeli, možemo razvijati jednu vrstu turizma, upoznavati ljude širom svijeta koji su nas i u ono doba prepoznali, da se upoznaju i sa novim detaljima vezano za taj herojski period – kazao je Zlatan Fazlić Fazla.

Svjetski dan turizma obilježava se 27. septembra, ove godine pod motom "Turizam i mir", sa porukom da je turizam instrument mira, prijateljstva i razumijevanja, kulturne razmjene koje mogu doprinijeti rješavanju sukoba, pomirenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo