30.09.2024 / 20:47 BiH - Uputili apel

JU Studentski centar Sarajevo: Politička igra koči projekte za studente

JU Studentski centar Sarajevo: Politička igra koči projekte za studente
Foto: Arhiv

Sarajevo – JU "Studentski centar" Sarajevo uputio je apel, izražavajući nezadovoljstvo zbog političkih igara koje ometaju realizaciju ključnih projekata za studente.

Poseban fokus je stavljen na sportsku infrastrukturu u Studentskom naselju Bjelave, gdje je načelnik Općine Centar obećao finansiranje terena. Međutim, prema navodima Centra, Univerzitet u Sarajevu još uvijek nije dao potrebnu saglasnost, unatoč višestrukim upozorenjima da će projekat propasti.

"Univerzitet u Sarajevu se nije udostojio ni odgovoriti na naše dopise iako smo ih više puta upozoravali da gubimo vrijeme i da će projekat propasti," stoji u saopćenju. Sportski tereni, koji su u vlasništvu studenata, još uvijek su neupotrebljivi, a u aprilu ove godine bio je predviđen rok za završetak radova Fakulteta za zdravstvene studije.

Također, u saopćenju se ističe kako Kanton, osnivač JU "Studentski centar", ne ispunjava u potpunosti svoju obavezu finansiranja ove institucije. Iako bi prema osnivačkom aktu Kanton trebao osigurati 43,6% sredstava za bruto plate uposlenika, Centar je dobio tek 1.200.000 KM umjesto predviđenih 2,7 miliona KM. Ipak, iz Centra naglašavaju da je to značajan pomak u odnosu na prethodne godine.

Saopćenje također brani aktuelnu ministricu Adnu Mesihović, koja je, prema tvrdnjama Centra, pokazala iskrenu volju da se riješe dugogodišnji problemi, poput nesređenog stanja kotlovnice. "Problem kotlovnice datira mnogo prije njenog imenovanja, a niti jedna Vlada nije našla sredstva da ga riješi," stoji u saopćenju. Zahvaljujući saradnji s ministricom, Centar je uspio riješiti dugovanja prema Poreskoj upravi FBiH, naslijeđena od prethodnih uprava.

Također, naglašeni su pozitivni pomaci u posljednje dvije godine, uključujući sanaciju paviljona, nabavku softvera i utopljavanje zgrada u naselju Bjelave. Iako se priznaje da još uvijek postoji mnogo prostora za napredak, Centar hvali napore aktuelne kantonalne vlasti.

JU "Studentski centar" Sarajevo zaključuje apel pozivom na prekid političkih obračuna te naglašava da je energiju potrebno usmjeriti na rješavanje problema, a ne na njihovo produbljivanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo