26.08.2022 / 11:32 Politika - Šta se dešava u Fondu

Postoji li Narod i pravda u Centru Sarajevo!?

Postoji li Narod i pravda u Centru Sarajevo!?
Lejla Khattab i Enver Hadžiahmetović

Nakon lokalnih izbora stranka Narod i Pravda u OV Centar ulazi sa najvećim brojem mandata – ukupno 8, dok su po 7 mandata osvojili SDA i Naša stranka.

Međutim, vrlo brzo nakon formiranja vlasti stranku SDA napušta nosilac Velija Katica koji sa članom Demokratske fronte Dženanom Muminovićem formira nezavisni klub, kao i Lajla Ćosović, kandidatkinja sa najvećim brojem glasova od svih vijećnika koja zajedno sa Lejlom Khattab i Miralemom Šenderovićem  forimira drugi nezavisni klub koji je pod svojevrsnom kontrolom Jasmina Terovića, takođe bivšeg istaknutog člana SDA, inače novog/starog direktora KJKP Tržnice koji se na ovu poziciju vratio kao kandidat vladajuće koalcije, tačnije NiPa.

Naime, oni koji nisu napustili SDA i formirali svoju stranku NiP, nakon izbora su iskoristili šansu pribjegli modelu formiranja „samostalnih klubova“. Ta „samostalnost“ im u suštini osigurava permanentnu trgovinu unutar vijeća općine Centar, gdje kao sateliti NiP-a svesrdno učestvuju u sastavu većine nasuprot „Trojke“, a koju predvode Sead Djozo (takođe bivši član SDA) i  Jasmin Ademović.  

Sve je tu u igri. I članstvo i predsjedavanje komisijama, i amandmanski novac iz budžeta, a i zapošljavanja.  

Tako da se danas, osim najvećeg konzumenta satelit trgovine, Dženana Muminovića, jasno mogu prepoznati i ostali “samostalci”.  

Najprije je Lajla Ćosović mlada perjanica SDA, prva na listi, inače kćerka Edina Ćosovića, zaposlenika općine Centar, osnivača nedavno osnovanog udruženja maloljetnih boraca, i osobe iznimno bliske Nedžadu Ajnadžiću, nedavno odlučila da svoju „sreću“ potraži prelaskom u NiP. 

Skoro pa istovremeno druga samostalna iz tog neovisnog kluba, Lejla Khattab, kao naprasno osviješćena antisdaovska kandidatkinja, postaje ni manje ni više nego v.d. direktorica Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, i demobilisanih boraca. 

Igrom slučaja upravljačkim strukturama tog fonda u potpunosti upravlja NiP. Khattab je inače magistar politologije, a na poziciju direktorice došla je kao referent za marketing u istom preduzeću, preskočivši tako nekoliko pozicija. 

Da li je u pitanju trgovina uticajem? Da li je direktorska pozicija u skladu sa vjećnićkim mandatom spojiva? Podsjećamo da je Ismiru  Juski, CIK ouzeo mandat nakon što je iemnovan za savjetnika federalnog ministra. Da li se u općinskom vijeću Centar okuplja nova većina, pokazaće vrijeme. O promjenama “iz temelja”, trenutno, ni traga ni glasa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo