17.07.2022 / 14:16 BiH - Odata počast

Na današnji su dan Škorpioni strijeljali šestoricu Srebreničana

Na današnji su dan Škorpioni strijeljali šestoricu Srebreničana
Foto: Vijesti.ba, FENA
Članovi porodica ubijenih i drugi građani danas su, u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, posjetili mjesto strijeljanja šestorice srebreničkih Bošnjaka u Trnovu.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe u Godinjskim Barama, na mjestu na kojem su 17. jula 1995. godine šestoricu Bošnjaka, dječaka i mladića iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima u leđa, ubili pripadnici srbijanske jedinice „Škorpioni“, odali su počast nevino nastradalim žrtvama.  

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici "Škorpiona" su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, objavljen je snimak strijeljanja ovih žrtava.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica Škorpioni 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo