15.07.2022 / 17:19 BiH - Traljav posao

Kajan: U Mostaru ostala jedna ulica nazvana po ustaškom dužnosniku

Kajan: U Mostaru ostala jedna ulica nazvana po ustaškom dužnosniku
Foto: Arhiv
Mostar je jučer dobio nove nazive ulica, zamijenjene su one koje su nosile ustaške nazive. No, jesu li?

Sanel Kajan danas je objavio kako je u Mostaru ostao naziv ulice po nazvane po ustaškom dužnosniku Vjekoslavu Vrančiću.

Kajanovu objavu prenosimo u nastavku: 

- Koliko je Komisija Gradskog vijeća Mostara traljavo obavila svoj posao, a potom i cijelo Gradsko vijeće, govori činjenica da je Mostar još daleko od „grada koji treba biti primjer“ i koji se, eto, oslobodio naziva ulica datim po nacistima, fašistima i ustašama. Šta je gospodo i gospođe gradski vijećnici s ulicom Vjekoslava Vrančića, na Panjevini u Mostaru?! Pošto većina vas nema pojma ko su ljudi čija imena nose mostarske ulice, treba vas upoznati: 

Vjekoslav Vrančić je bio visoki ustaški dužnosnik u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Nakon proglašenja NDH 1941. obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, a 1942. Ante Pavelić ga imenuje izaslanikom pri Drugoj talijanskoj armiji. Vrančića je odlikovao Hitler za zasluge u planiranju koncepta masovne deportacije. 

Nakon propasti NDH Vrančić je pobjegao u Argentinu koristeći krivotvorene isprave. U Argentini je ostao sve do svoje smrti, u Buenos Airesu 1990 godine. Bio je aktivan u ustaškoj zajednici u Argentini, te je postao potpredsjednik tzv. hrvatske "vlade u egzilu" na čijem je čelu bio Ante Pavelić. Vrančić je bio uključen i u terorističke aktivnosti koje su provodile ekstremno desničarske skupine u Argentini. 

A vi imate hrabrosti da se hvalite kako ste „#Mostar oslobodili ustaških ulica“?! Sram vas bilo, napisao je Kajan.

Podsjetimo, SDA je glasala da jedna od ulica u Mostaru dobije ime fra Ljudevita Laste kojeg se pamti po podizanju križeva iznad Mostara i pozdravljanju ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'.

Komisiju za izmjenu naziva ulica u Mostaru činili su Mario Kordić, Salem Marić, Zlatko Guzin, Vlatko Marinović i Velibor Milivojević.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo