12.07.2022 / 14:35 BiH - Slučaj Dobrovoljačka

Crnalić: Ne postoje okolnosti iz kojih se može izvesti zaključak da su zločini počinjeni

Crnalić: Ne postoje okolnosti iz kojih se može izvesti zaključak da su zločini počinjeni
Foto: FENA

Na Sudu BiH danas je održano ročište na kojem su se svih deset optuženih izjasnili da nisu krivi u slučaju „Dobrovoljačka“ i događajima koji su se dogodili 3. maja 1992. godine u toj ulici u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH 27. aprila podiglo je optužnicu protiv 10 osoba u predmetu “Dobrovoljačka”: Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiške. Oni su se na današnjem ročištu, u prisustvo svojih advokata, izjasnili da nisu krivi.

U roku od 60 dana trebao bi biti zakazan glavni pretres pred Sudom BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH u kojoj se, između ostalog, navodi da su optuženi za vrijeme obavljanja tadašnjih funkcija u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.

Po izlasku iz sudnice medijima se obratio advokat Hamida Bahte, Asim Crnalić, koji je kazao da „onaj koji je napadnut ima se pravo braniti“.

- U principu, onaj koji se brani, rijetko čini zločine, a ovdje je takva situacija da ne postoje okolnosti iz kojih se može izvesti zaključak da su zločini počinjeni. Oni koji ne vjeruju, neka dobro pogledaju šta je rekao general Kukanjac - kazao je Crnalić.

Na pitanje novinara da li je ovo možda politički motiviran proces, odgovorio je da ne bi ulazio u tu sferu.

- Ja sam pravnik i nekoliko puta sam rekao, kad ja kao pravnik govorim o tome da je optužba politički motivirana, onda praktično pokazujem da nemam argumente za odbranu. Ja nerado, ili gotovo nikad, ne tvrdim da je neki postupak politički motiviran - naveo je Crnalić.

Po njegovim riječima, činjenica da je jedan puta već obustavljen postupak vezano za ovaj predmet i da u Hagu nisu našli elemente za progon, sama po sebi dovoljno govori o tome s kakvim ili s kojom težinom dokaza Tužilaštvo raspolaže.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo