06.06.2022 / 21:07 BiH - Albanija

Ministar Mitrović razgovarao sa srbijanskim ministrom saobraćaja Momirovićem

Ministar Mitrović razgovarao sa srbijanskim ministrom saobraćaja Momirovićem
Foto: FENA

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je u okviru radne posjete Republici Albaniji bilateralni sastanak s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislavom Momirovićem o prometnim i infrastrukturnim projektima od važnosti za obje zemlje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Primarna tema sastanka bila je izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo, jednog od najznačajnijih i najvrijednijih infrastrukturnih projekata u regionu.

Ministar Mitrović je detaljnije informirao sagovornika o dinamici izgradnje autoceste od Rače prema Bijeljini i dalje prema Brčkom i Sarajevu, ali i o problemima u vezi s definiranjem trase u Distriktu te od Brčkog prema Sarajevu.

Mitrović i Momirović su razgovarali i o infrastrukturnoj povezanosti Bosne i Hercegovine i Srbije, izgradnji novog graničnog prijelaza na lokaciji Sremska Rača, rekonstrukciji (izgradnji) graničnog prijelaza na lokaciji Kotroman - Vardište i određivanju spojne tačke, kao i aktivnostima Ministarstva u vezi s izgradnjom aerodroma u Trebinju.

Bilo je riječi i o održavanju i rekonstrukciji mostova između BiH i Srbije, projektu „Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu - ušće Drine i Save“, mostu kod Bajine Bašte i što sigurnijem plovnom putu i čišćenju korita rijeke Save.

Ministri su bilateralne odnose zemalja označili sve čvršćima i dogovorili sastanak radnih grupa koje rade na zajedničkim projektima kako bi na vrijeme bio pripremljen bilateralni sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Srbije u Sarajevu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo