29.09.2024 / 19:54 BiH - „Dr. Irfan Ljubijankić“

Otvoren rekonstruirani Odjel psihijatrije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

Otvoren rekonstruirani Odjel psihijatrije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću
Foto: FENA
Novi Odjel psihijatrije u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ svečano je otvoren danas u Bihaću, a ceremoniji su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić.

Ovaj značajan korak za unapređenje zdravstvenih usluga rezultat je sredstava osiguranih iz Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH čija se vrijednost procjenjuje na oko milion konvertibilnih maraka.

Premijer Nikšić izrazio je zadovoljstvo što se ovakvi projekti realiziraju u Unsko-sanskom kantonu.

- Drago mi je kada vidim da neki projekti koji se finansiraju sa nivoa Federacije BiH ovdje u Unsko-sanskom kantonu dobijaju svoje konture. U situaciji kada je BiH prošla kroz rat, agresiju i sve ono što se dešava, imamo porast pacijenata ovakve vrste i trebamo im uslove za liječenje napraviti normalnim kako bi im se ljekari mogli u potpunosti posvetiti - kazao je Nikšić.

On je dodao da je menadžment bolnice pokazao jasnu viziju razvoja, najavljujući nove investicije u oblasti interventne kardiologije u narednom periodu.

Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić istakao je važnost otvorenog Odjela neuropsihijatrije za građane.

- Mi smo proteklih desetak mjeseci u intenzivnim razgovorima sa menadžmentom bolnice napravili razvojni put ove zdravstvene ustanove, a dio toga je i ovaj Odjel neuropsihijatrije kojeg smo danas otvorili. Ove godine smo iz budžeta kantona izdvojili šest miliona konvertibilnih maraka za ovu bolnicu, a ta podrška će se nastaviti s obzirom na jasnu viziju poboljšanja zdravstvene usluge - izjavio je Hušić.

Novi Odjel psihijatrije opremljen je modernom medicinskom opremom, što će značajno unaprijediti kvalitet usluga i stvoriti bolje uslove za liječenje pacijenata s mentalnim poremećajima. Ova investicija predstavlja korak naprijed u pružanju zdravstvenih usluga u regionu i odgovara na potrebe lokalne zajednice.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo