06.06.2022 / 20:41 Politika - Prenosimo

Jutarnji list: Čović i Ljubić sada rade i protiv Hrvatske

Jutarnji list: Čović i Ljubić sada rade i protiv Hrvatske
Foto: Vijesti.ba

Izbori će se održati, a manipuliranje oko osiguranja sredstava dodatno narušavaju političku poziciju koju svijet na žalost shvaća kao hrvatsku u BiH.

Hrvatski je predsjednik rekao da je situacija za Hrvate u BiH „grozna“. Jedina nevolja te izjave jeste što se, koliko se moglo zaključiti iz dosadašnjih predsjednikovih nastupa o BiH, odnosi na Hrvate koje politički predstavlja HDZ BiH i njegova navodna krovna tvorevina Hrvatski narodni sabor (HNS). Koji bi imao određenu težinu da Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, nije istodobno i predsjednik HNS-a, udruge koja ne obuhvaća sve hrvatske stranke. Pa tako predstavnici HNS-a, a ni hrvatski predsjednik, gotovo nikada ne govore o Hrvaticama i Hrvatima u Republici Srpskoj (RS) i njihovim problemima.

Izjava o odricanju odgovornosti: "Smatram da je politika, iza koje stoji, a kojom se hrvatski predstavnici u Domu naroda biraju bošnjačkim glasovima, dubinski neiskrena, destruktivna i otežava dogovor. Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, to je manji problem, jer je primarno pitanje prestiža."

„Prijedlog rezolucije (o BiH u njemačkom parlamentu, Bundestagu) postao je jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u BiH koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, ali i manjinama poput Židova i Roma“, stoji u priopćenju kojim je popraćeno pismo kojeg je Čović poslao Bundestagu. Prošle su nedjelje stranke vladajuće koalicije predstavile u nadležnim odborima rezoluciju koja bi trebala postati okvir za poltiku Berlina prema BiH.

Čović po običaju radi tešku pogrešku jer napada dokument koji još uvijek nije definiran, te istupa u ime manjina u BiH koje na to neće gledati pozitivno. Jer rezolucija proziva poltičke elite u hrvatskom, srpskom i bošnjačkom političkom tijelu koji koriste poziciju za samobogaćenje i održavanje vlastite moći. To tvrdi i SAD.

Važan dio priopćenja „Čović je odbacio optužbe na vlastiti račun“. Jeste, kako se doznaje, u rezoluciji se predsjednik HNS-a stavlja uz bok Miloradu Dodiku, lideru Srba u BiH, i navodi se da je „njegova politika prijetnja miru".

Teško će itko u Bundestagu ozbiljno shvatiti Čovića nakon što je u proteklih godinu dana podržavao Dodikove politike, držao govor u Narodnoj Skupštini RS, sramotno izbjegavao osuditi rusku agresiju.

Njemačka djeluje, prekinula je financiranje 100 mijuna eura vrijednih projekata u RS. Čović je ranije trebao misliti da takva politika otvara bošnjačkim radikalima prostor za dovođenje u pitanje vjerodostojnosti vođstva HDZ-a BiH i HNS-a.

Izbori će se održati a manipuliranje oko osiguranja sredstava dodatno narušavaju političku poziciju koju svijet na žalost shvaća kao hrvatsku u BiH. A ne pomaže ni Božo Ljubić, zamjenik predsjednika HNS-a, (klasični primjer da liječnicima nije mjesto u politici) koji u razgovoru za „Večernji list“ opet zaziva povratak Hrvatske Republike Herceg-Bosne iako je njezino vođstvo pravomoćno osuđeno. Propisuje on i da je jedini strateški državni i nacionalni interes Republike Hrvatske očuvanje političkog subjektiviteta hrvatskog naroda. To prema Ljubiću, i hrvatskom državljaninu, nije ni euro i Schengen, „koji će doći sami“.

Mislim da bi nakon ove izjave i Hrvatska trebala donijeti rezoluciju kojom bi se ogradila od bilo kakvog djelovanja tog gospodina. Jer joj šteti, kao i cijeli HNS, uostalom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo