15.03.2022 / 15:10 Politika - Mirko Šarović

SDS nema ništa protiv da se PDV smanji na nula posto

SDS nema ništa protiv da se PDV smanji na nula posto
Foto: Fena

Srpska demokratska stranka nema ništa protiv da se naš prijedlog stope PDV-a na osnovne životne namirnice od pet posto dodatno smanji na nula i pozivamo SNSD da ne gubimo vrijeme bez potrebe nego da već sutra na sjednici Doma naroda ulože amandman na naš usvojeni zakon - rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Mi smo, dodao je on, spremni podržati amandman „jer je naš prvobitni prijedlog koji datira još od 2014. godine bio da osnovne životne namirnice, hrana za djecu i sjemena za sjetvu budu oslobođena PDV-a“.

Šarović podsjeća da je prijedlog zakona iza kojeg je stajao SNSD bio da se ta stopa PDV-a smanji na 10 posto.

Njihov inicijalni prijedlog je bio 10 posto na šest mjeseci, dok je naš prvobitni prijedlog bio ukidanje PDV-a na osnovne namirnice neograničenog roka pošto je izvjesno da će ova ekonomska kriza potrajati. U želji da dođemo do rješenja u korist građana, a ne da se nadigravamo sa SNSD-om, izašli smo sa kompromisnim prijedlogom da ta stopa bude pet posto - objašnjava predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Kaže da „ukoliko su njihove namjere čiste i odgovorne, a ne nadigravanja, poigravanje i manipulisanje javnošću, sutra na sjednici Doma naroda mogu uložiti amandman na naš zakon i broj 'pet' zamijeniti brojem 'nula', te na taj način osloboditi od plaćanja PDV-a na osnovne životne namirnice“.

Sve drugo će pokazati da njihove namjere nisu iskrene, da ih ne vode interesi građana, nego da su im motiv sitne političke igrarije i sabotiranje cijelog procesa radi njihovih uskih stranačkih interesa, a ne interesa građana - ističe Šarović.

On naglašava da je, nažalost, pred cijelim svijetom duga i možda najveća ekonomska kriza u poslednjih 100 godina, te da zato oslobađanje od PDV-a ne treba ograničiti na rok od tri mjeseca – navodi se u saopćenju SDS-a.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo