12.12.2021 / 20:00 Politika - The Haaretz

Šta izraelski list piše o Dodiku i Cvijanović: Antimuslimanski govor mržnje!

Šta izraelski list piše o Dodiku i Cvijanović: Antimuslimanski govor mržnje!
Foto: Vijesti.ba
Izraelski list Haaretz danas je objavio opširnu priču u kojoj se naglašava da je jevreji i Izrael moraju da dignu glas protiv onoga što se dešava u BiH.

- Baš kao i 90-ih godina proslog vijeka, lideri bosanskih Srba sve više zagovaraju secesiju od države, te pojačavaju anti-bošnjački sentiment – baš kao i 90-ih, piše urednica Esther Solomon.

Vrlo je interesantno vidjeti i kako ovaj izraelski medij vidi politiku i ponašanje Milorada Dodika, ali i Željke Cvijanović.

Govoreći o Miloradu Dodiku kao o lideru bosanskih Srba, Solomon piše da je on poznat kao “Putinov čovjek na Balkanu” te da je nepopravljiv negator genocida koji srebrenički genocid naziva ‘fabrikovanim mitom i dogovorenom tragedijom’. Podsjeća i na zakon o zabrani korištenja udžbenika u kojima se spominje srebrenički genocid ili opsada Sarajeva jer je to po njemu “netačno i neće se podučavati”.

Nadalje, Solomon za njega kaže da je anti-muslimanski demagog koji voli da neutemeljeno tvrdi da Bošnjaci žele “muslimansku državu”.

“Za većinu razumnih posmatrača jasno je da je Dodik centralna ličnost za uništenje institucija na državnom nivou i za antimuslimanski govor mržnje na Balkanu,” tvrdi Solomon te dodaje da tu dolazi do poricanja genocida.

Solomon zaključuje da Dodikovo konstantno negiranje genocida podsjeća na sotoniziranje Bošnjaka pred rat 1992. čiji je cilj bio stvaranje klime u kojoj bi, s vremenom, Srbi mogli pucati u svoje komšije i prijatelje Bošnjake. Ono što nju straši je da se ovdje možda radi o povratku ratnim ciljevima tadašnjih lidera bosanskih Srba s tim da bi sada moglo biti pravo vrijeme “da se dovrši posao”.

The Haaretz je jedan dio priče posvetio i Željki Cvijankvić koja je nedavno boravila u Izraelu.

- Istovremeno, čelnici Republike Srpske, poput njene predsjednice Željke Cvijanović, cinično, ako ne i zlonamjerno optužuju Bošnjake da odbijaju da idu dalje, da odbijaju da se pridruže „otvorenom dijalogu“, istovremeno odbijajući direktno da priznaju da je bilo ratni genocid, piše Haaretz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo