28.06.2021 / 13:20 Svijet - Njemačka kancelarka

Merkel insistira na dijalogu s Rusijom uprkos primjedbama

Merkel insistira na dijalogu s Rusijom uprkos primjedbama
Angela Merkel / Vijesti.ba
Razgovori Evropske unije s Rusijom bili bi korisni na brojnim poljima, barem kako bi se direktno poručilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da kibernetski napadi nisu osnova za produktivne odnose, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak.

- Smatram da je bolje, ne samo da međusobno razgovaramo, nego također i da se suprotstavimo ruskom predsjedniku zbog tih stvari i da kažemo „da to ne može biti osnova za plodnu saradnju“ - poručila je Merkel njemačkim i franuskim poslanicima.

Čelnici Evropske unije u petak su odbili francusko-njemački prijedlog da se održi samit s Rusijom nakon što su Poljska i baltičke zemlje saopćili da bi to poslalo pogrešno poruku u vrijeme dok se pogoršavaju odnosi Istoka i Zapada.

Merkel je izjavila da su čelnici EU odredili pitanja o kojima su se usuglasili u odnosima s Rusijom i zadužili su zvaničnike da tragaju za formatom i uslovima pod kojima se mogu održati razgovori s Moskvom.

-  To znači da smo poduzeli korak naprijed, ali da još nismo ostvarili naš cilj – izjavila je njemačka čelnica, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo