26.09.2024 / 22:31 Svijet - Situacija se kristališe

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu
Foto: X.com

Norveška policija izdala je međunarodnu potjernicu za hapšenje muškarca norveško-indijskog porijekla, koji se povezuje s prodajom pejdžera libanskom pokretu Hezbolah, a koji su prošle sedmice eksplodirali.

Prilikom sinhronizovane eksplozije usmrtili su najmanje 39 osoba u Libanu i ranili njih više od 3.700.

Norveška policija izdala je međunarodnu potjernicu za hapšenje muškarca norveško-indijskog porijekla, koji se povezuje s prodajom pejdžera libanskom šiitskom pokretu Hezbolah, a koji su prošle sedmice eksplodirali, usmrtivši najmanje 39 osoba u Libanu i ranivši više od 3.700.

Tridesetdevetogodišnji Rinson Jose nestao je prošle sedmice tokom poslovnog puta u Sjedinjene Američke Države. Jose je osnivač bugarske kompanije, koja je navodno bila dio lanca snabdijevanja preko kojeg je Hezbolah nabavio pejdžere.

"Policijska stanica u Oslu u srijedu je primila prijavu o nestaloj osobi u vezi sa slučajem prodaje pejdžera. Zbog toga smo izdali međunarodni nalog za hapšenje", navela je norveška policija.

Jose je u aprilu 2022. godine osnovao firmu Norta Global, registrovanu u stambenoj zgradi u Sofiji. Bugarski mediji su otkrili da je kompanija prošle godine ostvarila promet od oko 650.000 eura kroz konsultantske usluge klijentima izvan EU. Norveška tajna služba saopćila je za Reuters da prate situaciju, ali su odbili dalje komentare.

Jose je odbio komentarisati prodaju pejdžera kada ga je prošle srijede, 18. septembra, telefonski kontaktirala novinarska ekipa; nakon što mu je postavljeno pitanje o bugarskoj firmi, prekinuo je vezu.

Nije odgovarao na ponovljene telefonske pozive niti tekstualne poruke, piše Reuters. Njegov norveški poslodavac, kompanija DN Media Group, naveo je da je Jose 17. septembra otputovao na konferenciju u Boston, te da od 18. septembra nisu uspjeli stupiti u kontakt s njim.

Seriju eksplozija komunikacijskih uređaja prošle sedmice u Libanu, koje su bile usmjerene na članove Hezbolaha, osudio je i visoki komesar UN-a. Niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije pejdžera i radio uređaja, no Hezbolah i libanska vlada optužili su Izrael. Libanska diplomatija opisala je ove napade kao "terorističku agresiju" i "kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo