26.09.2024 / 22:23 Svijet - New York

Konaković na neformalnom radnom ručku ministara vanjskih poslova SEECP-a

Konaković na neformalnom radnom ručku ministara vanjskih poslova SEECP-a
Foto: MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je na neformalnom radnom ručku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da su u svjetlu kriza, koje se preklapaju, i složenog geopolitičkog krajolika, jedinstvo našeg kontinenta i ubrzana europska integracija važniji nego ikada. Ocijenio je da je stoga Proces saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) ključan za rješavanje zajedničkih izazova i poticanje jačih odnosa između članica EU i onih koje nisu članice Unije.

Pohvalio je Albaniju, koja od jula predsjedava SEECP-om, što je kao prioritet svog predsjedavanja postavila proširenje Europske unije. Istaknuo je da BiH snažno podupire Strategiju Jugoistočne Europe 2030. koja ima za cilj promociju i unapređuje provedbe UN-ovih ciljeva održivog razvoja unutar regije jugoistočne Europe.

Kada je riječ o radu i ulozi Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), kao izvršnom ogranku SEECP-a, ministar je naglasio da je njegova uloga u unapređenju učinkovitih regionalnih partnerstava neprocjenjiva. Zahvalio je kolegama što su prilikom izbora podržali kandidata BiH Amera Kapetanovića za novog generalnog sekretara RCC-a.

U nastavku obraćanja ministar se osvrnuo na europski put BiH i istaknuo da je Odluka Europske unije da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom u martu ove godine historijska prekretnica. Izvijestio je da je u međuvremenu otvoren proces screeninga s Europskom komisijom te ukazao da su sljedeći ključni koraci za naš put u EU odobrenje pregovaračkog okvira i zakazivanje prve Međuvladine konferencije.

U tom kontekstu govorio je o ekonomskim prednostima europskih integracija ocijenivši da je uticaj ruske agresije na Ukrajinu ozbiljno pogodio našu ekonomiju. Osim toga, upozorio je da se Bosna i Hercegovina, kao i regija, suočava s problemom odljeva mozgova. Naveo je da su hiljade mladih kvalificiranih ljudi napustili svoje domove, posljednjih godina, tražeći bolje prilike u inostranstvu, prvenstveno unutar EU. Poručio je da je izazov povećati našu konkurentnost u takvoj situaciji te da je stoga potrebno što skorije privredno približavanje EU i zemalja kandidata. Zahvalio je na podršci EU kroz finansijske instrumente, koji su ključni za pomoć u rješavanju ovih izazova i postizanju daljnjeg napretka.

SEECP je inicijativa pokrenuta 1996. godine s ciljem jačanja regionalne saradnje i stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti, saopćeno je iz MVP BiH.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo