28.05.2021 / 15:57 Regija - Hrvatski premijer

Plenković: Imat ćemo najnaprednije borbene zrakoplove u ovom dijelu Europe

Plenković: Imat ćemo najnaprednije borbene zrakoplove u ovom dijelu Europe
Foto: Agencije

Hrvatska će nabavom 12 Rafalea u najnovijem standardu F3-R raspolagati najnaprednijem borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe, ocijenio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

''Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u hrvatske oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Novim višenamjenskim borbenim avionom, istaknuo je, stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske, što je najbolji jamac mira.

Plenković je precizirao da osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu "obuka obučavatelja", sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine.

Ponuda uključuje i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Hrvatski premijer je naglasio da će nabava osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije te će time Hrvatska prvi put doseći 2 posto BDP-a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a.

''Značajnim podizanjem sigurnosti zemlje, Hrvatska će postati atraktivnija za strane ulagače jer će se povećati stupanj sigurnosti njihovih ulaganja, što će dugoročno pridonijeti boljem kreditnom rejtingu i gospodarskom razvoju Hrvatske", ocijenio je.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo