25.09.2024 / 13:29 Regija - Od migranata do glumaca

IDEAS upozorava: Proizvoljne odluke MUP-a Srbije o sigurnosnim procjenama stranaca

IDEAS upozorava: Proizvoljne odluke MUP-a Srbije o sigurnosnim procjenama stranaca
Foto: Nova.rs

Nevladin Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) upozorio je na sve češće proizvoljne odluke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije prilikom sigurnosnih procjena stranaca, uključujući izbjeglice i tražioce azila, kojim ih označavaju kao "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

"Zbog proizvoljnih procjena stranaca kao sigurnosnog rizika, IDEAS je već podnio jednu ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, dok se u drugim predmetima trenutno iscrpljuju redovna pravna sredstva", navodi se u saopćenju tog centra.

IDEAS ističe da je u prethodne dvije godine zabilježen značajan porast slučajeva u kojima su strani državljani olako okarakterisani kao "rizici po nacionalnu bezbednost".

Dodaje se da takve ocjene ozbiljno utiču na različite vrste migracionih postupaka, uključujući ukidanja supsidijarne zaštite izbjeglicama iz Sirije, odbijanja zahtjeva za azil osobama koje su porijeklom iz Palestine, ili donošenja rješenja o vraćanju državljana Turske kojima u zemlji porekla preti progon.

Kako se navodi u saopćenju, državljani Rusije, koji se protive ratu u Ukrajini, često su označeni kao sigurnosni rizik, dok su slične mere poduzete i prema pojedincima iz susjednih zemalja - poput glumca i književnika iz Bosne i Hercegovine Feđe Štukana, kome je odbijen ulazak u Srbiju.

Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade i nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), izjavio je krajem augusta ove godine se da je za vrijeme šefovanja tajnom službom lično pravio spiskove onih koje je smatrao nepodobnim da uđu u Srbiju.

Na njemu su se do sada našle estradne zvijezde, glumci, političari, te ruski državljani koji su se uključili u proteste protiv ratne politike Vladimira Putina.

Postojanje spiskova potvrdio je i aktuelni ministar policije Ivica Dačić, ali je rekao da su oni u međuvremenu ukinuti.

Pojedinim ruskim državljanima koji su napustili matičnu državu nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu Srbija je u proteklih godinu dana uskratila gostoprimstvo.

Ruski antiratni aktivisti Vladimir Volohonski i Jevgenij Iržanski morali su da odu iz Srbije pošto im nije produžen privremeni boravak, pod obrazloženjem da postoje "sigurnosne smetnje".

Nekoliko mjeseci kasnije granična policija nije dozvolila antiratnom aktivisti Ilji Zernovu da uđe u Srbiju. Zernov je u Beograd došao iz Nemačke kako bi prisustvovao suđenju povodom napada na njega koji se dogodio početkom godine u glavnom gradu Srbije.

MUP je nedavno po drugi put odbio zahtjev za stalno nastanjenje Eleni Koposovoj, državljanki Rusije koja sa mužem i djecom posljednjih pet godina živi u Srbiji. U obrazloženju se navodi da postoje sigurnosne smetnje, a Koposova smatra da je razlog za tu odluku to što je potpisala javno pismo protiv agresije Rusije na Ukrajinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo