25.09.2024 / 10:20 Regija - Priština

Predan zahtjev opozicije za sjednicu Skupštine o Kosovu

Predan zahtjev opozicije za sjednicu Skupštine o Kosovu
Foto: Arhiv

Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) priopćila je danas da je cjelokupna parlamentarna opozicije na inicijativu te stranke predala zahtjev 90 zastupnika za održavanje skupštinske sjednice o Kosovu uz koji je upućen i Prijedlog zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu.

"Kosovska politika aktuelne vlasti doživjela je krah i neophodno je uključivanje Narodne skupštine, kako u utvrđivanje političke platforme za naredne pregovore s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i u izvješćivanje nakon njihovog završetka", piše u priopćenju Novog DSS.

Dodaje se i da opozicija zahtjeva od predsjednice Narodne skupštine da u najkraćem roku zakaže sjednicu i omogući raspravu o temi o "kojoj se govori u evropskim i drugim međunarodnim organizacijama, ali i ne i u srpskoj skupštini".

"Svako odlaganje sjednice uz nastavak dosadašnje politike može da prouzrokuje dodatne pogubne posljedice po život i sigurnost ljudi i sigurnost njihove imovine na Kosovu kao i po sigurnost zemlje i rad organa i organizacija", navodi se u saopćenju koje prenosi Beta.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo