25.09.2024 / 09:33 Regija - Advokati traže odlaganje

Danas počinje suđenje u slučaju Banjska: 45 optuženih, uključujući Milana Radoičića

Danas počinje suđenje u slučaju Banjska: 45 optuženih, uključujući Milana Radoičića
Foto: X

Ispred Osnovnog suda u Prištini u srijedu bi trebalo da počne pripremno ročište u slučaju Banjska na osnovu optužnice koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo 11. septembra protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića.

Ima nagovještaja da će se tražiti odlaganje ročišta jer su advokati tek dobili optužnicu na srpskom jeziku i nisu stigli da se pripreme.

Ovo ročište dolazi dan nakon godišnjice napada u Banjskoj na sjeveru Kosova, kada je oružana grupa Srba napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda. Vjeruje se da se on, ali i drugi članovi te oružane grupe, nalaze u Srbiji.

U pritvoru na Kosovu nalaze se tri osobe koje su uhapšene tokom napada u Banjskoj: Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 24. septembra rekao da kosovski zakoni dozvoljavaju da se sudi u odsustvu, te da će Srbija "prije ili kasnije biti prinuđena da preda Radoičića i druge".

Ljubomir Pantović, advokat uhapšenog Spasojevića, prošle sedmice je za Radio Slobodna Evropa rekao je da će suđenje biti "teško, ozbiljno i kompleksno" jer su krivična dela koja se pominju u optužnici upravo takva.

Njegov klijent, Blagoje Spasojević, je nakon hapšenja u policijskoj stanici ispričao neke detalje ali je napomenuo da nije znao da će tog 24. septembra 2023. doći do oružanog napada.

U međuvremenu je, na prijedlog svog advokata, odlučio da se brani šutanjem.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo