23.12.2020 / 14:55 BiH - Na svečanoj sjednici

„Merhametu“ uručena Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva

„Merhametu“ uručena Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajava danas su uručene nagrade i priznanja Grada Sarajevo u 2020. godini. 

Proglašeni su dobitnici koji su se ove godine svrstali u jubilarni 75. red nosilaca Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, dobitnici priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“, kao i priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“.

Dobitnik „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2020. godini za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite je Humanitarna organizacija „Merhamet“ Muslimansko dobrotvorno društvo, a nagradu je preuzeo predsjednik „Merhameta“ Kenan Vrbanjac.

Primajući nagradu, Vrbanjac je podsjetio da je „Merhametova” misija dobročinstva započela 1913. godine te da će se 2. februara naredne godine navršiti 108 godina od osnivanja „Merhameta“.

– Stoga, sebi mogu dati za pravo ka kažem daje „Merhamet” jedna od najstarijih humanitarnih organizacija na Balkanu, a i šire – kazao je Vrbanjac.

U ime „Merhameta” i u lično ime, zahvalio se onima koji su predložili „Merhamet” za ovu izuzetno značajnu nagradu, ali i Gradskom vijeću koje je takav prijedlog prihvatilo.

– Zaista smo počašćeni ovim priznanjem. „Merhamet” je dobitnik „Zlatnog ljiljana”, Plakete Pape Ivana Pavla Drugog, priznanja Vlade Sjedinjenih Američkih Država, kao i brojnih drugih značajnih domaćih i međunarodnih priznanja. „Šestoparilska nagrada Grada Sarajeva” je još jedan dragulj u kruni naših priznanja, na šta smo veoma ponosni – naglasio je Vrbanjac i dodao:

– Želim vas informirati da će novčani dio Šestoaprilska nagrade „Merhamet” usmjeriti u svoju Fondaciju „Edah Bećirbegović, iz koje stipendiramo učenike iz socijalno ugroženih porodica, prije svega djecu iz bošnjačkih povratničkih porodica u manjem bh. entitetu. Još jednom hvala svima vama koji ste „Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva“ ukazali veliku čast i odali priznanje „Merhametu“ za njegov rad. To naj je veliki podstrek da nastavimo sa našom misijom dobročinstva u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2020. godini za doprinos u oblasti sporta uručena je Aliji Hadžiosmanoviću, Faruku Čaklovici ova nagrada je dodjeljena za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, dok je akademik Mirko Pejanović tu nagradu dobio za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Uz izraze zahvalnosti ovogodišnji laureati su istakli da je izuzetna čast biti dobitnik „Šestoaprilske nagrade“ koja predstavlja kontinuitet u razvoju modernog društva usmjerenog ka ostvarivanju najviših ljudskih vrijednosti.

Dobitnici priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“, koje im je dodjelilo Gradsko vijeće, su Halil Güneşu, Ismet ef. Spahić, Husref Musemić, Branislava Rakonjac i posthumno Saudin Bećirević.

Priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ dobio je Želimir Altarac Čičak, Branko Crvenkovski, kao i Jure Franko i Christian Schwarz-Schilling.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić se osvrnuo na rad ovog tijela kojim predsjedava već četiri godine. Izrazio je zahvalnost kolegama vijećnicima koji su, kako je kazao, časno radili svoj posao i pomogli da Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave u te četiri godine postane prepoznatljiv po postignutim rezultatima.

– Ovo vijeće i administracija na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom pokazali su sinergiju u razvojnim projektima koji su se upisali u povijest našeg grada – naveo je, među ostalim, Gavrić.

Svečanost, koja je zbog pandemije održana danas umjesto 6. aprila, upriličena je u Vijećnici u posebnim, skromnim uslovima, shodno epidemiološkim mjerama.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo