23.09.2024 / 17:08 BiH - „Prijatelji Zapadnog Balkana“

Konaković u New Yorku: Odluka o otvaranju pregovora nova epoha za BiH

Konaković u New Yorku: Odluka o otvaranju pregovora nova epoha za BiH
Foto: Ustupljena fotografija
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 23. septembra 2024. godine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i zemalja grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, koji je održan na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ministar Konaković je tom prilikom istakao da je grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“, format od izuzetnog značaja za zemlje kandidatkinje i evropsku budućnost regije, s obzirom da je riječ o grupi članica EU koje se zalažu za ubrzavanja pristupanja Zapadnog Balkana EU.

Izvijestio je o napretku naše zemlje na evropskom putu naglašavajući da odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom u martu ove godine predstavlja novu evropsku epohu za BiH. Ocijenio je da je stjecanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine, oko kojeg postoji opći politički konsenzus svih političkih subjekata u našoj zemlji. Informirao je da je Bosna i Hercegovina trenutno u pripremnoj fazi pristupnih pregovora za članstvo u EU – screening procesu, kao dio analitičkog ispitivanja pravne stečevine te da slijedi proces imenovanja pregovaračkog tima, odnosno imenovanja glavnog pregovarača za BiH. Naglasio je da su odobrenje pregovaračkog okvira i određivanje datuma prve Međuvladine konferencije od ključne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen daljnji put ka punopravnom članstvu u EU. Podsjetio je da je BiH u potpunosti uskladila vanjsku politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije te će tako nastaviti i u budućnosti.

Kada je riječ o Planu rasta, ministar je kazao da je BiH informirala Evropsku komisiju o nivou usaglašenosti Reformske agende, gdje još dvije preostale mjere ostaju obaveza za našu zemlju. Izrazio je nadu da će BiH uspjeti nastaviti integracijski proces i iskoristiti finansijsku podšku koja je ključna za primjenu reformi i razvojnih inicijativa navedenih u Planu rasta za Zapadni Balkan.

U kontekstu regionalne saradnje, ministar Konaković se osvrnuo na značaj Berlinskog procesa u proteklih 10 godina i njegov pozitivan utjecaj na regiju.

Inicijativu grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ su 2023. godine pokrenule Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija, kako bi se ubrzalo pristupanje EU i integracija ovog regiona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo