10.12.2020 / 10:24 BiH - Brojne afere

Hapšenja zbog pranja novca: Ko su ’čuveni ’ Ćelam i Blekić

Hapšenja zbog pranja novca: Ko su ’čuveni ’ Ćelam i Blekić
Foto: Vijesti.ba

Pripadnici SIPA- e jučer su u nastavku akcije "Profit" uhapsili ukupno 14 osoba zbog sumnje u organizirani kriminal i pranje novca.

Akcija je provedena u tri grada, Sarajevu, Travniku, Brezi, a zaplijenjena je i velika količina novca, više od milion maraka.

Uhapšeni su Zijad Blekić, Hasan Ćelam, Edin Dizdar, Edin Muftić, Smiljka Jusufranić, Daver Halilbegović, Armin Mulahusić... 
Sumnjiče se da su nezakonito ostvarile imovinsku korist od 30 miliona KM. SIPA je pronašla i oduzela više od milion maraka. Tačnije, privremeno je oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara.

Radi se o jednoj od najkompleksnijih istraga privrednog kriminala koju vodi Tužilaštvo KS.

Pod istragom je 18 osoba i devet firmi. Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao NLB Vradis. Istraga u ovom predmetu traje od 2010 godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije te više bh državljana, prenosi Istraga.ba.

„Prijavljeni su stekli protivpravnu korist od 28,7 miliona maraka te istim sredstvima raspolagali držeći ih u sefovima, na bankovnim računima, transferisanjem na različite račune, podizanjem većih iznosa u gotovini, a sve sa namjerom prikrivanja njihovog izvora,“ navedeno je u izvještaju SIPE dostavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Hasan Ćelam je inače bio predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH od 2004. godine. Ukupno 13 godina je proveo na toj funkciji. Njemu je mandat prvobitno istekao 2009. godine. Međutim, naredne četiri godine, do 2013., ostaje na funkciji samo zahvaljujući tome što Parlament FBiH nije imenovao njegovog nasljednika, ali i nove članove Komisije. Nakon što je Federalni parlament dobio od nadležnih institucija autentično tumačenje odgovarajućeg zakona, članovima Komisije, uključujući i Ćelama, produžen je mandat na još pet godina, koji je trebao okončati pretprošle godine, ali je na funkciji ostao duže.

Za Ćelama su se i ranije vezale afera u brojnim kompanijama i prodaje donica od Borca iz Travnika do sumnjive prodaje dionica Bosnalijeka firmi Haden gdje je spomenuta trojka (Ćelam, Blekić, Dizdar) imala ključnu ulogu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo