23.09.2024 / 13:39 BiH - Meteorolozi objavili

Objavljena prva velika prognoza za zimu: Gdje će biti snijega?

Objavljena prva velika prognoza za zimu: Gdje će biti snijega?
Foto: Arhiv

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu, a sve ukazuje na to da bi zima mogla biti dosta blaga s obzirom na utjecaj slabe La Niñe, odnosno fenomenu koji označava prodiranje hladnog zraka.

Iako dugoročne prognoze nikada ne mogu biti u potpunosti 100 posto pouzdane, Severe Weather navodi kako se polako počinju usklađivati sustavi sezonskog predviđanja koji ukazuju na određeni scenarij za zimu koja je pred nama.

Osim utjecaja slabe La Niñe, očekuje se da će i polarni vorteks imati veću ulogu u oblikovanju vremena sredinom zime. Najnoviji podaci izmjereni sredinom rujna pokazuju pojave La Niñe, iako slabe, u Pacifiku što će imati svoj utjecaj na zimsko vrijeme.

Sve ovo za sada ukazuje na puno manje oborina i snijega u Europi. Jedino gdje se predviđa više snježnih oborina je na skandinavskom području i to zbog prodora sustava niskog pritiska i mlaznog toka nad sjevernom Europom.

Gledajući površinske temperature, vidimo topliju zimu od normalne u većem dijelu Europe. Prognostički modeli ukazuju na više oborina nad sjevernom i dijelovima srednje Europe, ali manje nad južnim dijelovima ispod područja visokog pritiska.

Sve ovo još uvijek pokazuje razvijanje slabog zimskog obrasca La Niñe, ali glavno područje niskog pritiska pomaknuto je više prema sjeveru nego inače. No, jedan vrlo važan čimbenik može promijeniti tok zime u bilo kojem trenutku, a to je stratosferski polarni vorteks. Za razliku od La Niñe, koja djeluje tokom dužeg vremenskog perioda, polarni vorteks je više podsezonski pokretač.

Polarni vorteks pojavljuje se svake jeseni i igra ključnu ulogu u razvoju vremena tokom zime i od zime prema proljeću.

Polarni vorteks veliko je ciklonalno područje koje se vrti preko cijele sjeverne hemisfere, od tla do vrha stratosfere, dosežući visinu od preko 50 km. Snažan polarni vorteks obično znači jaku polarnu cirkulaciju. To obično zadržava hladniji zrak u polarnim regijama, što rezultira blažim sezonskim uvjetima za većinu Sjedinjenih Država i Europe.

Nasuprot tome, slab polarni vrtlog može poremetiti uzorak mlazne struje, otežavajući zadržavanje hladnog zraka koji sada može pobjeći iz polarnih regija u Sjedinjene Države ili Europu.

Oni koji vole hladno vrijeme trebali bi navijati za slabiji polarni vorteks. Do njega dolazi tokom stratosferskog zagrijavanja na što utječe La Niña koja povijesno ima od 65-70% šansi da proizvede stratosfersko zagrijavanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo