23.09.2024 / 13:47 BiH - Dani srca u Mostaru

Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan, znate li koji su faktori rizika

Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan, znate li koji su faktori rizika
Ilustracija

Sportski savez Grada Mostara u suradnji s Udruženjem kardiologa HNK-a obilježit će Svjetski dan srca, 29. septembar nizom sportsko-rekreativnih aktivnosti u okviru kampanje ''Dani srca u Mostaru''.

Spomenutom kampanjom, koja će trajati od 23. do 29. septembra bit će promovisani zdravi stilovi života koji će uključivati velik broj mladih, sportista, djece, osoba starije životne dobi i drugih građana.

Kardiolog doc.dr. Emir Fazlibegović je istaknuo kako se Svjetski dan srca već 24 godine obilježava u Mostaru, a posljednjih 17 godina i čitave sedmice, te da se kontinuirano radi na promociji kardiovaskularnoga zdravlja i prevencije kardiovaskularnih bolesti.

- U Mostaru smo posljednjih 17 godina organizovali čitavu sedmicu obilježavanja ovoga datuma kao akcija 'Dani srca u Mostaru' tokom koje naši partneri učesnici akcije (ambulante, domovi zdravlja, zavodi) organizuju preventivne akcije, promociju zdravlja i zdravih stilova života u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja – podsjetio je dr. Fazlibegović.

Kako je kazao, ovogodišnja poruka "Dana srca" je "Upotrijebi srce za akciju - traži srce da spasite život".

- Poruka znači da se ozbiljno mora krenuti u akciju pravljenja nacionalnih programa prevencije kardiovaskularnih bolesti, odnosno da se na svjetskom nivou potpiše peticija o obavezama države i njihovih institucija da urade malo više na prevenciji te bolesti. Jer, kao što znate, bolest srca je ubica broj jedna kod nas i u svijetu bez obzira na napredne tehnologije u dijagnostici i liječenju - podvukao je dr. Fazlibegović.

Govoreći o faktorima rizika on je podsjetio na nedostatak tjelesne aktivnosti i pušenje kao glavne, ali i upozorio na mobitele i igrice koji su glavna zabava djece i mladih kao faktor broj dva.

Nadalje spomenuo je svakako gojaznost, povišeni tlak, šećer te stres kao prateći dio savremenog života.

U okviru obilježavanja događaja, Sportski savez Grada Mostara organizovat će 27. septembra cross za djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih i srednjih školama Grada Mostara, kao i za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

Viši menadžer za sport Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta očekuje učestvovanje više od 1000 mladih.

Po njegovim riječima, građani Mostara će imati priliku učestvovati na maršu-šetnji po gradu do Fortice na "Putu za Podveležje" u subotu, 28. septembra.

Također, u ponedjeljak, srijedu i petak za osobe treće životne dobi u sklopu projekta "Pokrenimo" organizovano je vježbanje te, kako je kazao Šuta, time skreću pozornost na upražnjavanje sportskih aktivnosti i u tim godinama.

Na sam dan obilježavanja 29. septembra bit će organizovan Međunarodni znanstveni skup posvećen novinama s evropskih i američkih kongresa kardiologa tokom 2024. na kojem će učestvovati uz domaće i stručnjaci iz USA, a ove godine i iz Australije.

U vrijeme trajanja obilježavanja Svjetskoga dana srca građani Mostara će imati priliku utvrditi svoje faktore rizika u domovima zdravlja, ambulantama te dobiti preporuke, savjete stručnjaka kako smanjiti rizik obolijevanja od kardiovaskularnih oboljenja.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo