23.09.2024 / 13:33 BiH - Banja Luka

Cijene u RS i dalje rastu, stanarine najviše poskupjele i to za 15,3 odsto

Cijene u RS i dalje rastu, stanarine najviše poskupjele i to za 15,3 odsto
Foto: FENA

Cijene proizvoda i usluga i dalje rastu, što potvrđuje i Zavod za statistiku RS po čijim najnovijim podacima poskupljuje uglavnom sve, od hrane do ugostieljskih usluga. Najveća poskupljenja zabilježena su kod kirija.

Avgustovska godišnja inflacija iznosi 0,8 odsto, a u odnosu na juli ove godine 1,1 odsto. To je prosjek, ali su određeni proizvodi i usluge znatno skuplji.

Tako je cijena stanarine prethodnog mjeseca u prosjeku skuplja za 15,3 odsto u odnosu na isti mjesec 2023. godine.

-Jeste, kirije su nešto povećane. U Banjoj Luci uvijek ima potražnje za iznajmljivanjem, konstantno ljudi dolaze iz drugih sredina koji ovdje nađu posao. Osim toga, Banja Luka je i studnetski centar -, kažu u jednoj banjalučkoj Agenciji za nekretnine.

Uvidom u oglase, stanovi između 40 i 50 kvadrata u novijoj gradnji ne mogu se iznajmiti ispod 800 KM. Tako opremljen stan od 45 kvadrata u novijoj gradnji, oko dva kilometra od centra, košta 850 KM mjesečno. Plus režije, što znači da za jedan mjesec treba zaraditi bar 1.000 KM samo za troškove stanovanja u Banjoj Luci, a što je za 100 KM više od minimalca u RS.

U starijoj gradnji se mogu naći jeftiniji stanovi, naročito oni koji nisu renovirani i koji se izdaju sa pohabanim namještajem. Takvi stanovi uglavnom su udaljeniji od užeg gradskog jezgra, pa se takav jedan stan od 46 kvadrata, udaljen oko 5 kilometara od centra, izdaje za 450 KM.

Poslije kirija, u RS su najviše na godišnjem nivou poskupjeli usluge smještaja, restorani i hoteli, te ugostiteljske usluge za 6,4, 5,8 i za 5,7 odsto. U odnosu na juli cijene ovih usluga su više u prosjeku za 0,4 odsto, a godišnji rast koji je znatno veći preduzetnici pravdaju povećanjem troškova u poslovanju i to uglavnom minimalne plate.

Hrana na godišnjem nivou je skuplja za 0,8 odsto, a u odnosu na juli ove godine za 1,1 odsto.

-Mi stalno govorimo da nakon galopirajuće inflacije u kojoj je hrana poskupjela i za više od 30 odsto, sada u trgovinama imamo stalna tiha poskupljenja. Naša upozorenja potvrđuje i zvanična statistika - kaže Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača iz Prijedora.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo