08.12.2020 / 20:00 BiH - Osvrt

Pristisci na Ranka Debeveca zbog Vlade FBiH

Pristisci na Ranka Debeveca zbog Vlade FBiH
Foto: Vijesti.ba

Ni potpisi za formiranje nove/stare Vlade KS se nisu osušili, a nova meta „četvorke“ postala je Vlada Federacije BiH, otvoranjem prostor za špekulacije kako i ko bi trebao smjeniti sadašnjeg premijera, ali i kompletnu Vladu FBiH.

Uz optužnicu, koju je prije nekoliko dana podiglo Tužiteljstvo BiH u slučaju respiratori, jednom od medijski najviše praćenih slučajeva, u kojoj su optuženi i premijer i zamjenica premijera Vlade Federacije a što je po federalnim zastupnicima „četvroke“ izazvalo političku krizu u Federaciji, dodatni argumenti za smjenu Vlade FBiH su im neučinkovitost i problemi u funkcioniranju.

Pri tome su „zaboravili“ ono što bi kao federalni zastupnici morali znati, da je upravo Vlada FBiH predvođena Novalićem, i u vrijeme pandemije, kad su mnoge druge vlade u okruženju imale probleme, uspješno funkcionirala obezbjeđujući i penzije i socijalna izdvajanja koja niti su kasnila, niti su proteklih mjeseci ikad bila dovedena u pitanje, a i dalje će se isplaćivati redovno.

S druge strane, dok iz Vlade RS-a najavljuju stezanje kaiša za narednu godinu, Vlada Federacija BiH nakon što je po prvi put u svom postojanju zabilježila suficit (2019.), planira budžet za narednu godinu koji je veći od prethodnoga i sadržavat će značajan dio dodatnih ekonomskih mjera koje će reducirati negativne efekte pandemije i stimulirati privrednu aktivnust. Ključni ciljevi ovih mjera su očuvanje radnih mjesta, ali i pomoć pri održavanju likvidnosti privrednih subjekata, kao i pomoć najugroženijim sektorima privrede (turizam), ali i pomoć onim sektorima privrede koji imaju potencijal za najbrži opravak (izvozno orjentirani).

Dakle, argumenti pobijaju tvrdnje zastupnike „četvroke“ da je Vlada FBiH nefunkcionalna i u krizi i da zbog toga treba „pasti“. No, svjesni da bi to stvorilo krizu i haos, ali i da je javnosti dobro poznato da nova Vlada FBiH nakon zadnjih izbora nije formirana zbog blokada HDZ-a koje Dragan Čović uvjetuje izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi sebi obezbjedio fotelju u Predsjedništvu BiH kao „legitimni predstavnik“ Hrvata, predložili su i „rješenja“. Koja se svode na to da Čović podrži formiranje nove Vlade u kojoj će, eto sam, odustati od svog koncepta, sve uz podršku međunarodne zajednice, jer to nije europski.

Jasno je da se ovim vrši pritisak na Bakira Izetbegovića, kako bi se riješio svog premijera, dok se „četvorka“ javno nudi Čoviću za formiranje nove Vlade Federacije.

S druge strne, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane navodi u svojoj analizi da su „protiv premijera Novalića evidentirane aktivnosti pojedinih lobija.

U svojoj analizi Ifimes navodi i ovo: „Brojne su namještene tzv. 'instruirane optužnice', koje dokazuju, da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini pod kontrolom dvojca Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZBiH), koji kontroliraju Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) te Tužilaštvo BiH i Sud Bosne i Hercegovine što se neposredno prenosi i na niže nivoe sudske vlasti.“

Dalje pišu da u slučaju premijera Novalića „Tužilaštvo BiH vrši nezakonit pritisak na predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, da potvrdi optužnicu protiv premijera Fadila Novalića, što se može okvalificirati kao jedna vrsta ucjene i podliježe krivičnoj odgovornosti, a očekivanja su, da toj ucjeni poklekne predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. (...) Analitičari smatraju, da bez temeljite reforme pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini nije moguće sprovesti demokratske političke promjene, jer upravo političke strukture, posebno dvojac Dodik i Čović, preko pravosudnog sistema osiguravaju svoju nekažnjivost i time opstanak na vlasti. Tome treba dodati infiltriranost obavještajnih služni u rad Tužilaštva BiH, posebno hrvatske obavještajne zajednice, koja ima potpunu kontrolu nad Tužilaštvom BiH.“


(Vijesti.ba)

Izdvajamo