14.05.2020 / 08:42 BiH - Predsjednik HBK

Zadarski nadbiskup podržao kardinala Puljića: Neka se ne boji

Zadarski nadbiskup podržao kardinala Puljića: Neka se ne boji
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio komentirao je osude najavljene mise koju će u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali za žrtve Blajburga predvoditi vrhbosanski nadbiskup ...

... kardinal Vinko Puljić, objavila je KTA.

- Jasno da je posrijedi velika, strašna manipulacija kojom se želi obezvrijediti ono što je crkva desetljećima činila i čini jer je pozvana po mandatu Isusa Krista moliti i za žive i za mrtve - izjavio je zadarski nadbiskup Puljić.

Na pitanje šta Crkva čini slaveći mise poput one na godišnjicu Blajburga, nadbiskup Puljić je odgovorio:

- Crkva s pravom oplakuje žrtve rata i poraća i moli za pokoj njihovih duša. U svojim molitvama uključuje sve žrtve rata i poraća, bilo kojega naroda i kraja. Jasno u prvom redu moli, u ovom slučaju, za žrtve hrvatskoga naroda. U tom kontekstu molitve, ona ne isključuje čak ni one koji su ih pobili, preporučuje ih Božjem milosrđu, a konačni sud o stradanjima i krivnjama prepušta Bogu koji je puna istina, savršena pravda i beskrajna ljubav, kako su napisali biskupi prije 25 godina kada su uputili pismo prigodom 50. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Iz ovoga jasno slijedi da se slaveći misu za blajburške žrtve Crkva ne opredjeljuje za rehabilitaciju niti jednog režima, kako se predbacuje kardinalu Puljiću u Sarajevu.

- Ovakva manipulacija nema veze s režimima ni sa sistemom niti politikom - rekao je predsjednik HBK, pojasnivši da „Crkva ima pravo okupljati, moliti i preporučivati pokojne Božjem milosrđu“.

Zadarski nadbiskup se javno zahvalio kardinalu Vinku Puljiću što je prihvatio ove godine predvoditi misu za žrtve Bleiburga.

- Izričem mu i solidarnost u ovim trenucima koji uistinu nisu nimalo lagani, ali neka se ne boji. S njime smo i sa svima koji budu pratili euharistiju koja će se u subotu slaviti u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Žrtve će biti spomenute i u Zagrebu na Mirogoju te na Lojbaškom polju u Bleiburgu gdje obično bude komemoracija za žrtve Blajburga - rekao je nadbiskup Puljić.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo