21.09.2024 / 15:19 BiH - Saopćenje

Kad počinje izgradnja inkluzivnog centra u Jablanci?

Kad počinje izgradnja inkluzivnog centra u Jablanci?
Foto: Fena

Udruženje građana "Roditelji za roditelje" Jablanica kroz kampanju "Budi mi prijatelj" već se nekoliko mjeseci zalaže za izgradnju inkluzivnog centra u ovoj općini s ciljem da se osigura potrebna podrška djeci s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Naime, osnivanjem prvog centra ovakvog tipa u Jablanici, koji bi bio mjesto podrške kako za djecu tako i za roditelje, stvorili bi se preduvjeti za rast, razvoj djece s poteškoćama u razvoju te učenje kroz igru u inkluzivnom okruženju, priopćili su iz spomenutog udruženja.

Za izgradnju inkluzivnog centra, između ostalog neophodna je podrška i lokalne vlasti, te je zbog toga udruženje građana održalo sastanke s načelnikom Jablanice, ali i vijećnicima u Općinskom vijeću Jablanice.

Na sastancima je, kako navode, iskazana podrška za iznalaženje najboljeg i najprihvatljivijeg rješenja.

Osim toga, upriličeni su posjeti i drugim inkluzivnim centrima i uspostavljena suradnja te su razmijenjena dragocjena iskustva i najbolje prakse koje će pomoći u oblikovanju i ostvarenju ideje budućeg centra.

- Vjerujemo da su ovi razgovori postavili temelj za daljnju suradnju, uz naglasak na važnost inkluzivnog pristupa koji će obuhvatiti sve aspekte razvoja naše zajednice. Razvijanje mreže podrške kroz suradnju s lokalnim organizacijama i stručnjacima ključno je za uspjeh. Svaka inicijativa koja se poduzme u ovoj oblasti treba biti osmišljena s fokusom na potrebe djece i njihovih obitelji. Na taj način možemo osigurati da svi članovi naše zajednice imaju jednake mogućnosti za rast i razvoj - poručuju iz Udruženja građana "Roditelji za roditelje" Jablanica.

Kako dodaju, sinergija zajedničkih napora svih aktera, općinske uprave, građana i civilnog društva ključna je za stvaranje inkluzivnog okruženja koje će omogućiti djeci s poteškoćama u razvoju da ostvare svoj puni potencijal.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo