21.09.2024 / 12:33 BiH - Foto/Video

Protesti zbog subvencija u Sarajevu: Para ima, kad se ne krade

Oni koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo danas su izašli na protestnu šetnju.

Šetnja je počela u 12:00 sati, a mladi su se preodno okupili ispred Sebilja.

Okupljeni nose transparenre poput “Para ima kad se ne krade“, “Kim Jong Uk“, "Vlado KS vi ste danas, ali bi mogli biti jučer“...

Iz Vlade Kantona Sarajevo poručili su da nemaju novca u budžetu da udovolje zahtjevu mladih koji traže dodatni novac na ime subvencije za kupovinu prve nekretnine koju su kao pravo ostvarili na konkursu.

Oni su prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije dosegao 10.000 KM, što je bila praksa na prethodnom konkursu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vijesti.ba (@vijesti.ba)

“Uskoro će proći godinu dana od obećanja premijera Kantona Sarajevo, Nihada Uka koje je dao mladima da će subvencije za rješavanje stambenog pitanja biti povećane sa 10 na 12 hiljada KM. Od tada, ne samo da obećanje nije ispunjeno, već je krivicom Vlade i premijera subvencija umanjena na 4.816 KM. Ono što mlade sa liste korisnika ove subvencije, a sigurni smo i sve druge mlade, više boli od umanjena subvenicije jeste ignorantski i nadobudni odnos premijera Uka, ali i čitave Vlade KS prema mladima. Jedino što smo mogli čuti od premijera Uka u ovih godinu dana jeste stalno ponavljanje da “nema para”. Sa druge strane, podsjećamo javnost i na izjavu nekadašnjeg premijera Kantona Sarajevo, a današnjeg ministra u Vijeću ministara i predsjednika Naše stranke, Edina Forte u kojoj je rekao da “para ima, ako se ne krade”, poručili su u saopćenju u najavi protesta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo