10.05.2020 / 12:54 BiH - Položeno cvijeće

Na mostarskim Šehitlucima proučena dova šehidima

Na mostarskim Šehitlucima proučena dova šehidima
Foto: Vijesti.ba
Poklanjanjem hatma dove, polaganjem cvijeća na mostarskim Šehlucima je obilježeno nekoliko značajnih događaja iz bliže i dalje prošlosti Mostara. Dovu šehidima univerzalnog značenja i islamom proklamiranih vrijednosti života proučio je ...

... mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović dok su cvijeće na spomen obilježje položile brojne delegacije udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata, političkog i javnog života u ovom gradu.

„Danas se u dovama našim sjećamo onih koji su svoje živote položili za odbranu ovoga Grada, onih koji su pali u zatočeništvo pa mučki poubijani, te onih koji su na pravdi Boga samo zato što su bili drugoga imena i vjere odvođeni u koncentracijske logore da tamo pate, daleko od svojih najrođenijih, poniženi i bijedni. Mi znamo da nema pune pravde bez Božije pravde, ali su zemaljska istina i pravda sagledane sudskim očima i presudama. Pravda i Istina, one su ispisane krvlju onih kojih nema i koji su propatili puno, da bi ovaj Grad bio i ostao slobodan, pravičan i otvoren za sve njegove narode, vjere i kulture“, pored ostalog navodi se proučenoj dovi.

Pored simbolike koju deveti maj ima u svijetu u Mostaru se ovaj dan obilježava i kao dan otvorenog napada HVO-a i HV-a na slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine, te stradanje zarobljenih oficira o vojnika u komandi IV korpusa 1993.godine. „Danas se sjećamo, ne samo naših heroja iz komande korpusa ,već svih onih koji su svojom hrabrošću odbranili Mostar tih dana. Tih dana su vođene najsudbonosnije bitke za slobodu“, istakao je predsjedavajući Skupštine HN kantona i jedna od ratnih komandanata A R BiH Šerif Špago. Ovaj datum i datum deblokade Mostara 30. juni 1993. su najznačajniji u novijoj historiji Mostar, naglasio je Špago. Istakao je kako je u skorijoj budućnosti neophodno na relevantan način na svim poljima društvenog djelovanja i u naučnim i kulturnim formama i oblicima osvijetliti ove događaje.

Azra Penava, supruga ubijenog oficira A R BiH u zgradi Komande poručila je da ovo jedan od načina pamćenja agresije HVO-a i Hrvatske vojske, podsjećanje na pravosudne haške presude o udruženom zločinačkom poduhvati, ali i način da se pošalje snažna poruka domaćem pravosuđu da procesuiraju zločince. „Nažalost, oni slobodno šetaju i žive ugodnije od onih koji su oslobađali ovaj grad“, kazala je Penava. Za svirepo ubistvo 12 zarobljenih oficira i vojnika A RBiH još uvijek niko nije odgovara. Istraga o ovom zločinu vodi se na Sudu Bosne i Hercegovine. Porodice ubijenih dvadeset sedam godina nakon ubistva ni danas nisu u stanju posložiti osjećanja. Bol, kako ističe Penava, zbog činjenice da pravda nije zadovoljena ne može nikada proći.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo