14.03.2020 / 08:15 Svijet - Zbog koronavirusa

Mađarska zatvara sve škole; Orban: Vjerojatno se radi o mjesecima

Mađarska zatvara sve škole; Orban: Vjerojatno se radi o mjesecima
Viktor Orban / Vijesti.ba
Mađarska će zatvoriti sve škole i nastaviti educirati učenike najbolje što može putem digitalnih kanala od ponedjeljka dok nastoji usporiti širenje epidemije koronavirusom, rekao je premijer Viktor Orban u petak.

Obrazovni sustav, koji je, osim sveučilišta, sve dosad bio otvoren, počet će s novim, digitalnim režimom od ponedjeljka, rekao je Orban.

Sva nastava će se odvijati online, a učenicima će biti zabranjen ulazak u škole, prenosi Hina.

Nije rekao koliko dugo će mjere biti na snazi, no rekao je da će se vjerojatno raditi o "mjesecima, a ne tjednima."

Orban je rekao da očekuje da u mađarskoj ekonomiji dođe do zastoja i da će biti nužno ponovno pokretanje, a u tom naporu će sudjelovati vlada, dodao je.

Nabavljaju još opreme

Vlada je oformila istraživačku skupinu koja će nastojati razviti lijek ili cjepivo za koronavirus, rekao je, dodavši da zdravstveni sustav ima opsežne zalihe i alate za nošenje s epidemijom.

Opozicijske skupine i liječnici upozorili su da zdravstveni sustav može biti opasno prenapregnut u slučaju velikog broja zaraženih.

"Imamo tehničke kapacitete da se nosimo s nekoliko desetaka tisuća slučajeva, a odlučili smo nabaviti još opreme", rekao je Orban.

Mađarska je na popis zemalja iz kojih ne dopušta ulaz dodala i Izrael, uz već postojeće Kinu, Iran, Italiju i Južnu Koreju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo