24.09.2024 / 15:04 Svijet - Nema dilemu

Bivši direktor CIA-e: Eksplozije pejdžera u Libanu su oblik terorizma

Bivši direktor CIA-e: Eksplozije pejdžera u Libanu su oblik terorizma
Foto: Nic Coury

Bivši direktor Američke centralne obavještajne agencije (CIA) Leon Panetta opisao je nedavne napade u Libanu, u kojima su korišteni bežični uređaji za komunikaciju napunjeni eksplozivom, kao "oblik terorizma".

U intervjuu za američku mrežu CBS News, Panetta je rekao da su ti napadi, koji su ostavili za sobom desetke ubijenih i hiljade ranjenih, “oblik terorizma”, navodeći kako bi to moglo dovesti do smrtonosnijih operacija tokom rata.

"Mogućnost postavljanja eksploziva u tehnološke uređaje koji su ovih dana vrlo rašireni i njihovo pretvaranje u alat za teroristički rat, zaista, u teroristički rat – to je nešto novo. Mislim da nema sumnje da je ovo oblik terorizma… Ovo pitanje je direktno povezano s lancem snabdijevanja. A kada terorizam utječe na lanac snabdijevanja, to tjera ljude da se pitaju: šta će se sljedeće dogoditi”, rekao je Panetta.

Eksplozija bežičnih komunikacijskih uređaja (pejdžera i motorola) pripadnika Hezbollaha u južnom Libanu i južnom predgrađu Bejruta 17. i 18. septembra uzrokovala je smrt desetaka i ranjavanje hiljada osoba, uključujući i cvile.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo