24.09.2024 / 17:00 Svijet - Uz poseban uslov

Italija odobrila BlackRocku udio u odbrambenom gigantu

Italija odobrila BlackRocku udio u odbrambenom gigantu
Foto: ZUMAPRESS

Italija je američkom fondu za upravljanje imovinom BlackRocku odobrila više od tri posto vlasničkog udjela u domaćoj odbrambenoj i avio grupi Leonardo, pokazuje dokument u koji je Reuters dobio uvid.

Dozvola se temelji na „zlatnoj dionici" koja državi omogućuje da blokira ili uvjetuje strana i domaća ulaganja, prema dokumentu poslanom iz ureda premijerke Giorgije Meloni u parlament.

Rim se pita i pri promjenama upravi kompanija u strateškim sektorima kao što su energetika, telekomunikacije, proizvodnja vojne opreme i bankarstvo.

Italijansko ministarstvo privrede posjeduje udio od 30,2 posto u Leonardu, vodećem domaćem proizvođaču oružja, ali i satelita i druge infrastrukture koja se koristi u Zemljinoj orbiti.

Vlada je Blackrocku odobrila više od tri posto vlasničkog udjela 18. septembra, ali je postavila i uslove, koji u dokumentu nisu navedeni.

„Sretan sam zbog interesa BlackRocka. To je važno priznanje”, rekao je izvršni direktor Leonarda Roberto Cingolani.

Ulagači moraju po italijanskom zakonu tražiti dozvolu premijerke Meloni ako njihov vlasnički udio u strateškim firmama čije su dionice uvrštene u kotaciju milanske berze premašuje plafon od tri, odnosno pet ili 10 posto. Raspon ide do 50 posto.

Upućeni izvor rekao je za Reuters da se očekuje da će BlackRock u kratkom roku smanjiti udio u Leonardu budući da prema njegovom statutu nijedan investitor, uz iznimku države, ne može posjedovati više od tri posto udjela.

BlackRock je inače vodeći investitor u italijanskom financijskom sektoru, sa sedam posto udjela u UniCreditu i pet posto udjela u Intesi SanPaolo, dvije vodeće italijanske banke.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo