24.09.2024 / 17:00 Svijet - New York

Guterres na Generalnoj skupštini UN-a: Liban postaje još jedna Gaza

Guterres na Generalnoj skupštini UN-a: Liban postaje još jedna Gaza
Screenshot: X

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je danas države članice UN-a da bi Liban mogao “postati još jedna Gaza“ u jeku eskalacije tenzija s Izraelom.

Ističući epsku transformaciju s kojom se svijet suočava, Guterres se obratio državama članicama tokom otvaranja 79. Sjednice Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

“Naš svijet je u vrtlogu. Nalazimo se u eri epske transformacije, suočavamo se s izazovima kakve nismo vidjeli, izazovima koji zahtijevaju globalna rješenja“, rekao je Guterres, dodajući da se geo-političke podjele nastavljaju produbljivati.

Skrećući pažnju na globalno zagrijavanje, šef UN-a je rekao da ratovi bjesne bez naznaka kako će se završiti.

Upozorio je i na prijetnju nuklearnog oružja.

“Krećemo se prema nezamislivom, bure baruta koje rizikuje da proguta svijet“, rekao je Guterres.

Guterres je svoj govor utemeljio na dvije ključne realnosti, da je trenutno globalno stanje neodrživo i da su izazovi s kojima se svijet suočava rješivi.

“Nivo nekažnjivosti u svijetu je politički neodbranjiv i moralno nepodnošljiv“, naglasio je on, žaleći da mnoge vlade osjećaju da imaju pravo zanemariti međunarodne zakone, konvencije o ljudskim pravima i rezolucije UN-a.

“Oni mogu da napadnu drugu zemlju, opustoše čitava društva ili potpuno zanemare dobrobit svog naroda. I ništa se neće dogoditi“, rekao je Guterres, napominjući da se nekažnjivost može vidjeti na Bliskom istoku, Evropi, Africi i šire.

Guterres je kazao da je Gaza neprestana noćna mora koja prijeti da sa sobom ponese cijeli region.

Dodao je da bi sve države trebale biti zabrinute eskalacijom između Libana i Izraela.

“Narod Libana, narod Izraela i ljudi svijeta ne mogu si priuštiti da Liban postane još jedna Gaza“, rekao je Guterres.

Osudio je kolektivno kažnjavanje Palestinaca, ponovivši svoj zahtjev za hitnim prekidom vatre i implementaciju rješenja o dvije države.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo