24.09.2024 / 18:57 Svijet - Strašan slučaj

Preminula žena u kapsuli za eutanaziju u Švicarskoj, policija uhapsila više ljudi

Preminula žena u kapsuli za eutanaziju u Švicarskoj, policija uhapsila više ljudi

Švicarska policija uhapsila je više ljudi nakon što je 64-godišnja žena počinila samoubistvo koristeći takozvanu "kapsulu za eutanaziju". Policija je otvorila istragu zbog sumnji u poticanje i pomaganje u samoubistvu.

Kapsula Sarco, koja nikada prije nije korištena, dizajnirana je kako bi omogućila osobi unutra da pritisne tipku koja ubrizgava plin dušik u zatvorenu komoru. Osoba bi tada trebala zaspati i umrijeti gušenjem za nekoliko minuta.

Švicarska ministrica unutarnjih poslova Elisabeth Baume-Schneider rekla je zastupnicima jučer da Sarco "nije legalan".

Policija je u saopćenju navela da je jedna advokatska fimra obavijestila tužitelje da se potpomognuto samoubistvo koje je uključivalo kapsulu Sarco dogodilo jučer u blizini šumske kolibe u Merishausenu na sjeveru Švicarske.

Zagovornici korištenja ove kapsule kažu da je pozitivno to što pruža opciju za eutanaziju koja se ne oslanja na lijekove ili doktore te da proširuje pristup eutanaziji.

No mnogi strahuju da moderan dizajn uređaja glorificira samoubistvo, a činjenica da se njime može upravljati bez ljekarskog nadzora je, ističu, zabrinjavajuća.

Inače, potpomognuto umiranje ilegalno je u većini europskih zemalja, ali hiljade su tokom godina otputovale u Švicarsku kako bi okončale vlastiti život.

Švicarski zakon dopušta potpomognuto samoubistvo sve dok si osoba oduzme život bez "vanjske pomoći", a oni koji pomažu osobi da umre to ne čine iz "bilo kakvog sebičnog motiva", navodi se na vladinoj web stranici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo