04.03.2020 / 13:59 BiH - Sastanak u Sarajevu

Tegeltija razgovarao s predstavnicima sindikata institucija BiH

Tegeltija razgovarao s predstavnicima sindikata institucija BiH
Foto: VMBiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je danas u Sarajevu prvi radni sastanak sa predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH.

Na sastanku, na kojem su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac, te ministri u Vijeću ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, sigurnosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša, razgovarano je mogućnostima iznalaženja rješenja za probleme sa kojima se susreću zaposleni u zajedničkim institucijama BiH.

Tegeltija ovom prilikom je istakao da je novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za socijalni dijalog s ciljem  poboljšanja statusa radnika, te iskazao spremnost za otpočinjanje procesa kolektivnog pregovaranja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Tokom razgovora, Tegeltija je naglasio da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi i da se dođe do potpisivanja općeg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za regulisanje međusobnih odnosa i koji garantuje prava radnicima. Naglasio je da je u ovom momentu prioritetno pitanje plata i pravednosti u raspodjeli istih. 

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih deset dana formira radna grupa koju će činiti predstavnici Vijeća ministara i  sindikata na nivou institucija BiH, a koja će raditi na sistemskom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici sindikata su iskazali zahvalnost na razumijevanju na koje su naišli, te istakli da će u narednom periodu nastaviti da, kroz partnerski odnos sa ijećem ministara, djeluju u pravcu unapređenja materijalnog položaja zaposlenih.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo