04.03.2020 / 12:22 BiH - Povodom 1. marta

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite: Radončić dodijelio zahvalnice zaslužnima

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite: Radončić dodijelio zahvalnice zaslužnima
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja civilne zaštite Bosne i Hercegovine danas je u Operativno-komunikacijskom centru BiH održana svečana ceremonija dodjele zahvalnica i pohvala zaslužnim...

... građanima, pojedincima i organizacijama u sistemu zaštite i spašavanja.

Ovom prilikom ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pozdravio je sve prisutne i rekao da svake godine obilježavaju 1. mart kao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite i spašavanja BiH.

- Zbog ubrzanog načina života, priroda nas vrlo često podsjeti da živimo u stalnoj opasnosti od različitih vrsta nesreća i katastrofa koje mogu u jednom trenutku promijeniti naše živote i živote zajednice. Smanjiti posljedice mogućih nesreća i katastrofa znači, između ostalog, i voditi stalnu brigu o njihovoj prevenciji i spremnosti na brz odgovor. Bili smo svjedoci neukrotivosti prirode i nedavnih nesreća koje su imale karakter katastrofe i koliko je tada bilo važno pravovremeno pomoći ljudima u spašavanju života i materijalnih dobara - rekao je Radončić.

Imajući u vidu da se zaštita i spašavanje odvijaju pod okriljem civilne zaštite, Generalna skupština Međunarodne organizacije civilne zaštite je temu ovogodišnjeg obilježavanja 1. marta - Međunarodnog dana civilne zaštite, posvetila vitalnoj ulozi građana u zaštiti i spašavanju pod nazivom "Civilna zaštita i osposobljeni pružaoci prve pomoći u svakom domu".

- Važnost ove teme je velika i naglašava da u svakom domu mora barem jedna osoba biti obučena za pružanje prve pomoći prije stizanja medicinskog i spasilačkog osoblja ili tima. Stoga je važno podržati i koordinirati obučavanje i opremanje građana da mogu pomoći sebi i drugima u slučaju nesreće. Pokrenuti programe za masovno obučavanje građana i podizanje svijesti uz korištenje moderne tehnologije i načina učenja, da bi svaki dom imao osobu obučenu za pružanje prve pomoći, iznaći načine motivacije građana, zatim učešće u sistemu zaštite i spašavanja u BiH i razvijanje osjećaja solidarnosti spram unesrećenih - rekao je Radončić.

Sjetiti se onih koji su dali svoje živote

On je istakao da se povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite "treba sjetiti pripadnika civilne zaštite i drugih službi koji su dali svoje živote spašavajući živote naših sugrađana".

- Želim da i ubuduće obilježavamo značajne datum, viđamo se u svečanim prilikama i zajedno i efikasno smanjimo rizike od nastanka nesreća i katastrofa. Dobitnicima zasluženih priznanja iskreno čestitam, svima želim dobro zdravlje i mnogo uspjeha u poslovima koje radite - rekao je Radončić.

Dodijeljene zahvalnice i pohvale

Zahvalnice zaštite i spašavanja dodijeljene su Ambasadi Republike Češke u BiH, Sportskom i naučnoistraživačkom klubu "Atom" iz Zavidovića, Spasilačkoj službi "Olf" iz Foče, Federalnom hidrometeorološkom zavodu, Stevi Žurđeviću iz "World Visiona", Fondaciji "Cure", Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Gornji ragić" Distrikt Brčko BiH, Aidi Hadžić-Hurem, UNDP-u...

Pohvale zaštite i spašavanja dodjeljuju se Milanu Novitoviću, Civilnoj zaštiti RS, Muharemu Ćupini, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Vitez", Stevi Perišiću (CZRS), Enesu Memiću (FUCZ), Jadranki Jurić (FUCZ), Draganu Jeliću (Odjel za javnu sigurnost Brčko, Hajrudinu Džonliću, Elvedinu Osmanbašiću, Ševalu Korajčeviću (Agencija za statistiku), Almiru Beridanu (Ministarstvo sigurnosti BiH)...



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo