27.02.2020 / 17:44 Svijet - Odlazi ili ostaje?

Rusija u neizvjesnosti: Šta će biti poslije Putinovog odlaska s vlasti

Rusija u neizvjesnosti: Šta će biti poslije Putinovog odlaska s vlasti
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je u januaru pokrenuo promjene ruskog ustava, kako bi, slažu se svi, iznašao mogućnost svog o(p)stanka na vlasti i nakon što mu 2024 godine istekne četvrti predsjednički mandat, neki ruski sociološki instituti....

 ...(Centar političke konjunkture i Ruski centar ispitivanja javnog mnijenja) izdali su brošuru, pod znakovitim nazivom: "Otići ne smije ostati" koja se bavi strahovima Rusa od onoga što ih čeka za četiri godine, prenose Vijesti.ba.

Iako većina istraživanja pokazuju da najveći broj Rusa ne vjeruje u političku penziju Vladimira Putina te su sigurni da će se naći formalni ustavno-zakonski načini da on ostane u i pri vlasti, sociolozi tvrde da se u Ruse ipak uvlači neka zebnja u iščekivanju 2024. godine te da će se to pojačavati s približavanjem isteka mandata, navodi Euractiv.


Naime, potaknuti historijskim iskustvom, mnogi se sjećaju kako su promjene vlasti, pogotovo nakon odlaska tako dugogodišnjih lidera, uvijek izazivali potrese na političkoj i društvenoj sceni i da se stari nisu uvijek mijenjale na bolje.

Iako Putinu evidentno pada popularnost među Rusima te stasaju punoljetne i radnosposobne generacije koje ne znaju ni za koga drugog u kremaljskom sedlu te da se u društvu osjeća određeni zamor njime, javljaju se i strahovi izazvani njegovim mogućim odlaskom.

Rusko društvo je u nedoumici, tačno onakvoj kakvu sugerira naslov brošure: ne znaju gdje staviti zarez. Prema sociološkim istraživanjima Putina većina Rusa ipak doživljava kao simbol stabilnosti i jačanja države te njezinog povratka na poziciju velesile.

Rusi se boje da bi nakon njegovog eventualnog (ali teško zamišljenog) odlaska to sve moglo biti ugroženo jer ih je strah da bi moglo doći do "unutardvorskih sukoba", borbe za vlast među raznim kremaljskim frakcijama, pa čak i tzv. oligarske osvete, odnosno da oligarsi, koje je prema propagandnoj kremaljskoj predaji Putin navodno doveo u red, pripremaju ponovno "preuzimanje vlasti".

A čak postoji i strah da bi moglo doći do sukoba sa Zapadom koji bi izolirao Rusiju, ali se ne isključuje ni "oružani sukob". Rusi se najviše boje da bi moglo doći do haosa kojih je u njihovoj historiji bilo previše, pa i ovo na najbolji način svjedoči da se Ruse priprema za Putina nakon Putina. Naravno, dio tih strahova namjerno se producira preko prorežemskih medija kao priprema Putinovog ostanka na tronu.

Zanimljivo da je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prokomentirao to sociološko istraživanje riječima: "Pa, što je vama sociolozima, zašto stalno "pričate o odlasku" Putina. On je tek na početku mandata, nigdje ne ide".

Vrlo je zanimljivu opasku o tome dao nedavno smijenjeni glavni Putinov ideolog (sada bez ikakve javne funkcije) Vladislav Surkov, koji je objasnio da izmjene ustava stvaraju situaciju u kojoj s novim ustavom sve počinje ispočetka, odnosno dolazimo do Putinovog nultog mandata. Novim izmjenama ustava, kaže on, počinje novo brojanje vremena i mandati koji su bili po starom sistemu više se ne računaju.

Zanimljiva percepcija ideologa putinizma, a iz Kremlja su samo prokomentirali da je Surkovljevo mišljenje, "privatno" jer on ne obnaša nikakvu dužnost u Kremlju. No, Surkov je Surkov, pa makar iznio svoje mišljenje kao "običan" građanin.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo