23.09.2024 / 23:45 Svijet - Eskalacija nasilja

U jeku žestokih izraelskih napada: Hezbollah povlači svoje borce iz Sirije

U jeku žestokih izraelskih napada: Hezbollah povlači svoje borce iz Sirije
Foto: EPA
U jeku žestokih izraelskih napada na libanonsku militantnu grupu, Hezbolah povlači svoje borce iz dijelova Sirije, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Hezbolah i Iran ključni su saveznici sirijskog predsjednika Bašara al Asada te se bore na njegovoj strani otkad je u toj zemlji 2011. godine izbio rat.

Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi da se militantne grupe odane Iranu okupljaju u centralnom sirijskom gradu Palmiri i pustinjskim područjima kako bi nadoknadile borce Hezbolaha koji su na odlasku, prenosi HINA.

Opservatorij je rekao da je Hezbolah evakuisao svoje sjedište u Palmiri i da se povukao iz okolnih područja. Sjedište je navodno predano članovima afganistanske brigade Fatemiyoun. Druge militantne grupe preuzele su skladišta oružja u regiji.

Jedinice Hezbolaha u Siriji nekoliko se dana povlače prema sirijsko-libanonskoj graničnoj regiji, objavio je opservatorij u vrijeme kada eskaliraju izraelski napadi na Libanon.

Prema libanonskom ministarstvu zdravstva, najmanje 492 ljudi je poginulo i 1645 ranjeno u izraelskim napadima na Libanon u ponedjeljak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo