23.09.2024 / 22:35 Svijet - Daniel Hagari

IDF: Spremni smo i na kopnenu invaziju na Libanon, ako bude potrebno

IDF: Spremni smo i na kopnenu invaziju na Libanon, ako bude potrebno
Foto: Screenshot
Izraelske odbrambene snage (IDF) održale su televizijsku konferenciju za novinare tokom koje je glasnogovornik ponovio tvrdnju da su izraelske snage spremne na kopnenu invaziju na Libanon ako to bude potrebno.

Kontraadmiral Daniel Hagari naglasio je da Izrael "ne traži ratove", ali će učiniti "sve što je potrebno" kako bi osigurao sigurnost na sjevernoj granici zemlje. Upitan o mogućnosti rata s Libanonom, rekao je:

"Je li vojska spremna? Da. Vojska je potpuno spremna, i učinit ćemo sve potrebno kako bismo naše građane vratili sigurno na sjevernu granicu."

Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je broj poginulih u današnjim izraelskim zračnim napadima porastao na 356, među kojima su žene i djeca. Privremeni premijer Libanona nazvao je izraelske napade "genocidom u svakom smislu te riječi".

Govoreći o civilnim žrtvama uzrokovanim napadima, Hagari je izjavio da IDF "čini velike napore kako ne bi pogodio civile i ulaže sve kako bi smanjio štetu civilima tokom operativnih aktivnosti".

Dodao je:

"Svaka žrtva je tragedija u Libanonu."

Također je rekao da je među ubijenima veliki broj terorista Hezbolaha koji su se nalazili u blizini oružja koje su ciljali.

IDF je u posljednja 24 sata pogodio 1.300 ciljeva Hezbolaha u Libanonu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo